Placeholder

Meeste ‘snoozers’ in Nederland

Moeite met opstaan? Onderzoek van Philips toont aan dat Nederland het grootste aantal snoozers van Europa heeft.

‘Meer dan de helft van de Europeanen zijn bij het wakker worden moe, traag en knorrig.’ Aldus Philips. En tja, ook Nederlanders blijken ‘s ochtend niet op hun allerbest. Zo hebben we de meeste snoozers van Europa en heeft één derde dertig minuten of meer nodig om echt wakker te worden.

Ochtendmens?
Uit het onderzoek – dat door Philips werd uitgevoerd in elf Europese landen – blijkt dat de helft van de Nederlanders zichzelf als ‘ochtendmens’ ziet. Fransen typeren zichzelf het meest als ochtendmens met 69 procent. Deze ochtendmensen geven aan mensen met een ochtendhumeur te ondersteunen. Zo helpt een kwart van de Nederlanders hun knorrige partner in de ochtend.

Lees ook: koffiedrinken zit in de genen >

Snoozen
Frankrijk en Duitsland kennen de meeste vroege vogels. In Nederland blijven de meesten juist nog even liggen in de ochtend. We hebben dan met 44 procent ook het grootste aantal snoozers. Vooral vrouwen (69 procent) en jongeren onder de 24 jaar (86 procent) draait zich doordeweeks nog even om. Fransen gebruiken met 20 procent de snooze-knop het minst. Nederlanders doen er over het algemeen minstens een kwartier over om alert en wakker te worden. Jongeren hebben het meeste moeite met opstaan. Bijna de helft doet hier minstens dertig minuten over.

Heb je het al gehoord? De zorg wordt duurder… >

Nederlanders hebben samen met de Britten en Denen bovendien het meeste last van de wintermaanden. De donkere dagen hebben een nog negatiever effect op hun ochtendhumeur, zo blijkt uit het onderzoek.

Van je ochtendhumeur af? Philips heeft gisteren de Wake-up Challenge gelanceerd. In slechts 21 dagen moet je zijn omgetoverd in een heus ‘ochtendmens’. Meer info: wake-up challenge.