Placeholder

Meer ivf-kinderen in 2009

Het aantal ivf-baby’s is de afgelopen jaren geroeid. In 2009 is het aantal kunstmatig verwekte kinderen opgelopen tot 4862. In dat jaar was dus één op de 38 nieuwe baby’s een ivf-kind.

Het aantal meerlingen dat door ivf werd geboren, nam af van 13,5 procent in 2008 naar 10,8 procent vorig jaar. Dat blijkt uit ivf-cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie.

Slaagkans
De slaagkans van de ivf/icsi-behandeling is toegenomen en bedraagt nu gemiddeld ruim 26 procent per cyclus (poging). De uiteindelijke kans op een kind is groter, omdat een volledige behandeling, indien nodig, uit meerdere cycli bestaat. Daarbij vergrootte kans op zwangerschap vooral te danken aan de betere resultaten die behaald zijn met embryo’s die ingevroren bewaard zijn. Ook het kweekmedium waarin het embryo zich buiten de baarmoeder ontwikkelt, is verbeterd.

Meer informatie over ivf >

Bezuinigen
De overheid heeft aangekondigd te willen bezuinigen op ivf-behandelingen. Doordat er steeds vaker één embryo in plaats van twee in de baarmoeder wordt geplaatst, is het aantal meerlingen afgenomen. Daarmee is een deel van die bezuiniging volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie al gerealiseerd. Bij de geboorte van meerlingen treden vaker complicaties op, waardoor de zorgkosten hoger zijn.

(