Placeholder

Meer aandacht voor seizoensfruit

Eten we liever een vette snack of fruit? Als we tussen de twee mogen kiezen, gaat een gezonde zeventig procent voor het fruit, zo blijkt uit onderzoek van het GroentenFruit Bureau.

Maar het seizoensfruit van de zomer – zoals bosbessen, frambozen en rode bessen – zien we daarbij nog vaak over het hoofd. Het GroentenFruit Bureau komt daarom deze zomer met een speciale fiets die de rode vruchten tot aan je voordeur bezorgt.

De soorten fruit die het GroentenFruit Bureau in zijn fietsmandje heeft liggen zijn aardbeien, rode bessen, blauwe bessen, bramen, frambozen en kruisbessen. Met de actie hoopt het GroentenFruit Bureau het zomerfruit meer naamsbekendheid te geven, waardoor men het ook sneller gaat eten.

Ook gezond: trouwen! >

Aardbei het bekendst
Hoe staat het nu gesteld met de consumptie van de vruchten? De aardbei voert de lijst aan: negentig procent van de ondervraagden in het onderzoek koopt ze wel eens. De framboos volgt met 46 procent en de rode bes staat met 40 procent op de derde plek. We eten het zomerfruit het vaakst los, maar een verassende 34 procent gebruikt het ook als broodbeleg. Dat is vaker dan dat we het in combinatie met yoghurt of vla eten: dit doet zo’n 33 procent van de ondervraagden.

De gezonde eigenschappen van zomerfruit
Uiteraard weten we dat fruit gezond is, maar wat doen ze nu precies? Op een rij:
– Aardbeien en kruisbessen bevatten veel vitamine C, dat als antioxidant werkt en de weerstand op peil helpt te houden. Daarnaast zijn aardbeien rijk aan foliumzuur, wat voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen zorgt. Ook is foliumzuur een belangrijke stof voor de groei.
– Bramen, frambozen , kruisbessen, blauwe en rode bessen bevatten veel vezels, wat voor een goede darmverwerking zorgt. Ook zijn ze goed voor de lijn: vezels helpen bij het behoud van een goed gewicht. Daarnaast geven ze een vol gevoel, wat kan helpen tegen het snoepen.
– Blauwe bessen zijn een bron van vitamine E, dat bekend staat om zijn antioxidantwerking.

Volg de zomerfiets
Via www.facebook.com/zomerfruit is de fiets te volgen en kun je een bakje zomerfruit aanvragen. Ook via Twitter kun je een oproepje doen. Zorg wel dat je een leuke reden hebt: alleen de leukste aanmeldingen krijgen een bakje thuisbezorgd.