Placeholder

Mannenpil nabij

Hij komt eraan: de anticonceptiepil voor mannen.

Bij een onderzoek dat uitgevoerd is aan het Columbia University Medical Center, ontdekten de onderzoekers dat een lage dosis van een medicijn de spermaproductie bij muizen stopte, zonder vervelende bijwerkingen. Daarbij kwam de vruchtbaarheid weer terug na het stoppen met de behandeling. Een cruciale ontdekking in de anticonceptie.

Vitamine A
Wetenschappers weten dat een chronisch tekort aan vitamine A kan leiden tot onvruchtbaarheid en besloten daarom een lage dosis van een stofwisselingsproduct van vitamine A in het medicijn te stoppen. De stof gaat een interactie aan met RAR-receptoren; deze receptoren sturen hormonen aan die betrokken zijn bij de vorming van sperma.

Er is ook een pil die een einde maakt aan buikkrampen tijdens de menstruatie >

Ongewenste vruchtbaarheid
Uit een onderzoek naar de behandeling van huidziekten als eczeem kwamen de onderzoekers achter deze ontdekking. In datzelfde onderzoek veroorzaakte het stofje een ongewenste onvruchtbaarheid. Debra Wolgemuth en haar collega’s zagen wel potentie in het stofje.

Ze behandelden mannelijke muizen met een lage dosis van deze stof. Het effect hiervan was gelijk aan dat van een vitamine A-tekort of een verminderde functie van de RAR-receptoren.

Steroïden
Het is voor het eerst dat een mogelijke anticonceptiepil voor mannen geen steroïden bevat. Hiermee worden veel bijwerkingen, als een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, een vergrootte prostaat en een verminderd libido voorkomen.

Een ander voordeel van deze pil is dat het ook oraal kan worden ingenomen en een zeer snel effect heeft op de productie van sperma. Het herstel van de vruchtbaarheid na de behandeling is zelfs nog sneller. ‘Vooralsnog hebben we geen bijwerkingen gezien en de muizen blijven vrolijk door voortplanten’, aldus Wolgemuth.

De pil krijgt er een concurrent bij in de vorm van een crème >

Om de mannenpil werkelijk te laten worden, is nog veel onderzoek nodig. Er moet nog bewezen worden of de werkzame stof veilig en effectief is bij mensen, ook op de lange termijn. Maar we zijn in ieder geval weer een stapje dichterbij.

(