Placeholder

Mannen zonder stress het aantrekkelijkst

Mannen die minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hebben, zijn aantrekkelijker voor vrouwen dan mannen met veel stress. Dat heeft onderzoek van de University of Abertay aangetoond.

De onderzoekers lieten 43 vrouwen vier foto’s van mannen met verschillende hormoonniveaus zien. Mannen met weinig cortisol en weinig van het sekshormoon testosteron, mannen met weinig cortisol en veel testosteron, mannen met veel cortisol en weinig testosteron en mannen met veel cortisol en veel testosteron. Wat bleek? Vrouwen bleken een sterke voorkeur te hebben voor mannen met weinig cortisol in hun bloed.

Stress-situaties
Een link tussen de aantrekkelijkheid van een man en de hoeveelheid testosteron werd verrassend genoeg niet gevonden. Volgens de onderzoekers zit de aantrekkelijkheid van de man in hun vermogen om met stress-situaties om te gaan. Mannen die beter met stress om kunnen gaan, zitten genetisch beter in elkaar en zijn daardoor geschikter als partner en vader.

Een ander verrassend resultaat is dat mannen met een gebalanceerd hormoonniveau aantrekkelijker zijn dan mannen bij wie het niveau minder constant is. Zowel mannen met veel testosteron en veel cortisol in hun bloed, als mannen met weinig testosteron en weinig cortisol werden aantrekkelijker gevonden.

De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society B.

(