Placeholder

Mannen met breed gezicht liegen vaker

Opmerkelijk: mannen met een relatief breed gezicht zijn eerder geneigd om te liegen.

Dit beweert een Amerikaanse studie van de Universiteit van Winsconsin-Milwaukee. Zo zouden mannen met een breder gelaat zich machtiger voelen, waardoor ze bij onderhandelingen drie keer zo vaak liegen als mannen met een smaller gezicht.

Experiment
Hoe de wetenschappers tot deze conclusie kwamen? Tijdens het onderzoek lieten ze 192 economiestudenten via e-mail met elkaar onderhandelen over een fictief stuk land. De leerlingen die meededen aan het experiment werden vervolgens op een subtiele manier gestimuleerd om hun concurrenten te bedriegen.

En, je raadt het al, mannen met een relatief breed gezicht bleken veel vaker te hebben aangezet tot bedriegen dan de heren met een smaller gezicht. Bij de vrouwelijke studenten werd geen verband gevonden tussen een breder gezicht en liegen. 

Wist je dat bezette mannen zich minder snel laten verleiden? >

Evolutie
Hoofdonderzoeker Michael Haselhuhn heeft wel een verklaring voor deze uitkomst en stelt zelfs dat de breedte van het gezicht bij mannen evolutionair gezien een goed signaal is. Zo zou dit een teken zijn van agressiviteit en zelfzuchtig gedrag, wat weer belangrijke karaktertrekken zijn wanneer je met anderen strijdt om voedsel en andere voorzieningen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B

Lees ook: getrouwde mensen leven langer >

(