Placeholder

Man die wil trouwen let op gezicht

Wanneer mannen uit zijn op een lange relatie letten ze minder op het lichaam van een vrouw en juist meer op het gezicht.

Gaat het om een one-night-stand dan willen mannen vooral een vrouw met rondingen, bij een toekomstige echtgenote ligt dit echter anders. Volgens de wetenschappers van de University of Texas wordt het lichaam van een vrouw veel minder belangrijk wanneer ze als toekomstige echtgenote onder de loep wordt genomen.

Gezicht is belangrijkst
De wetenschappers lieten in verschillende tests 375 mannen en vrouwen foto’s beoordelen. Op de afbeeldingen was iemand van de andere sekse te zien waarbij het hoofd en het lijf waren afgeplakt.

De proefpersonen werd daarna gevraagd of ze alleen een kort avontuurtje wilden beleven met degene op de foto of juist een langdurige relatie wilden aangaan. Daarnaast mochten ze een afgeplakt deel van de foto verwijderen. En wat bleek: mannen die voor een langdurige relatie hadden gekozen wilden vooral het gezicht zien. Mannen die een nachtelijke ontmoeting ambieerden kozen keurden liever het lichaam.

Professor David Buss in de Britse krant The Telegraph: ‘Zowel het lichaam als het gezicht vertelt iets over de vruchtbaarheid van een vrouw, maar ons onderzoek wijst uit dat mannen meer naar signalen van het lichaam luisteren als het om een kortstondig avontuurtje gaat.’

Opmerkelijk
Bij vrouwen was dit verschil niet te zien. Of ze nu een one-night-stand wilden of op zoek waren naar een echtgenoot, ze wilden grotendeels eerst het gezicht zien.

Meer weten? De resultaten zijn te lezen in het wetenschappelijke vakblad Evolution and Human Behaviour.

(