Placeholder

Kraamvisite-etiquette

Vertederend om te zien, zo’n kleintje. Helemaal leuk als je in de eerste dagen op kraamvisite mag komen, maar hoe gedraag je je als je op kraamvisite gaat?

Kom niet ongevraagd langs
Ontvang je een geboortekaartje, dan betekent dat dat je op kraamvisite mag komen. Ga niet langs zonder een afspraak te maken en houd je aan de rusttijden van de moeder en baby die op het geboortekaartje aangegeven staan.

Blijf niet te lang hangen
De ouders moeten hun draai nog vinden, hebben een drukke periode en korte nachten. Bescherm de kersverse ouders door na een half uurtje uit jezelf weer op te stappen.

Geef geen ongevraagde adviezen
Adviezen zijn vaak goedbedoeld, maar de kans is groot dat de ouders er niet op zitten te wachten. Geef alleen advies als erom gevraagd wordt en dring je mening niet op.

Maak geen opmerkingen over het uiterlijk of de naam van de baby
Grapjes over het uiterlijk van de baby zijn meestal niet leuk. De naam is met zorg gekozen en wordt niet meer veranderd. Houd je opmerkingen over deze twee onderwerpen liever voor je.

Denk aan de hygiëne
Een paar jaar geleden bleek uit onderzoek dat moeders zich eraan ergeren als kraambezoek de handen niet wast voor ze de baby vasthouden. Nies en hoest niet richting de baby.

Alles draait om de baby
Misschien heb je weinig met kinderen of spelen er op dit moment andere zaken in je leven. Accepteer dat kraamvisite om de baby (en de ouders) draait.

Luister naar je gevoel
Jij kent de ouders van de baby en weet het best wat ze wel of niet kunnen waarderen.

Geen tijd om binnenkort op kraambezoek te gaan?
Stuur een kaartje.

Beeld: Shutterstock