Placeholder

Koffie tegen een depressie

Gek op koffie? Heel goed, uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen die dagelijks genieten van koffie minder kans hebben op een depressie.

Iedere dag genieten van een paar koppen koffie verkleint de kans op een depressie met 20 procent. Dit blijkt uit The Nurses Health Study, een uitgebreid Amerikaans onderzoek onder ruim 50.000 vrouwen op het gebied van lifestyle en gezondheid.

Wist je dat koffiedrinken in de genen zit? >

Bakkie troost
Voor de studie werden de respondenten 24 jaar gevolgd aan de hand van een gedetailleerde enquête, waarbij ook hun koffieconsumptie in de gaten werd gehouden. Wat bleek? De vrouwen die door de jaren heen hadden geleden aan een depressies dronken weinig of geen koffie.

Het is (nog) niet geheel duidelijk waar het positieve effect van een bakkie troost vandaan komt. Wel hebben de onderzoekers aanleiding om aan te nemen dat dit komt doordat cafeïne chemische verbindingen in de hersenen beïnvloedt.

Opmerkelijk: bij andere cafeïnehoudende dranken is hetzelfde positieve effect (nog) niet vastgesteld. Verder onderzoek moeten bevestigen en uitwijzen of koffie kan worden ingezet in de strijd tegen depressies.

Lees ook: pure chocolade verbetert atletische prestaties >