Placeholder

Koffie helpt vrouwen beter presteren onder stress

Koffie heeft meer positieve effecten op vrouwen dan op mannen, zeker in situaties waarbij moet samengewerkt worden. Dit blijkt uit onderzoek van professor Lindsay St. Claire.

Voor het onderzoek werden 64 mannen en vrouwen, van gemiddeld 22 jaar, bestudeerd. De mannen en vrouwen moesten samenwerken om puzzels, geheugen- en onderhandelingstaken uit te voeren. Ze dronken zowel normale als cafeïnevrije koffie.

De onderzoekers ontdekten dat de prestaties van mannen onder stress, na het consumeren van cafeïne, beduidend slechter waren dan die van vrouwen. De dames konden onder invloed van cafeïne puzzels honderd seconden sneller oplossen dan hun mannelijke ‘spelgenoten’.

De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat mannen zich onder stress agressiever gedragen in groepen. Vrouwen daarentegen hebben in dezelfde situatie meer de neiging om samen te werken.

Wist je dat muziek hetzelfde effect geeft als seks of drugs? >

Tegenstanders
Er zijn echter onderzoekers en professoren die twijfelen aan het onderzoek. Feit is dat cafeïne de productie van het hormoon dopamine verhoogt, dit kan helpen om goed te presteren tijdens stresserende situaties. Maar of het vrouwen kan helpen beter om te gaan met stress is volledig afhankelijk van de groep. De onderzoekers geven toe dat cafeïne kan helpen met stress om te gaan, wanneer dit echter niet in grote hoeveelheden geconsumeerd wordt.

(