Placeholder

Kinderen verlagen bloeddruk ouders

Het opvoeden van kinderen kan je bloeddruk verlagen, dat blijkt uit recent onderzoek van o.a. psycholoog Julianne Holt-Lunstad.

De onderzoekers bestudeerden de bloeddruk van 200 volwassenen, waarvan 70 procent kinderen had. Daaruit bleek dat de gemiddelde ouder een lagere bloeddruk had dan andere volwassenen. Ze hielden ook rekening met andere factoren die de bloeddruk kunnen beïnvloeden als leeftijd, gewicht en rookgedrag.

Ondanks de zorgen over bijvoorbeeld geld, opvoeding en gezondheid blijkt dat het ouderschap even goed is voor je hart als sporten of minder zout eten. De opvoldoening van kinderen en de betekenis die dat aan je leven geeft maakt ouders tevreden. Deze tevredenheid drukt zich positief uit in de bloeddruk. Dit effect is echter groter bij moeders dan bij vaders.

De onderzoekers geloven dat hoewel sport, een gezond eetpatroon en andere factoren goed zijn voor een gezond hart, sociale factoren als geluk, voldoening en een doel in het leven hebben ook een belangrijke rol spelen.