Placeholder

Kaapverdische eilanden 2: Santiago

Vier dagen lang is Santé’s Nina op de Kaapverdische Eilanden. Op dag twee is het tijd om Santiago te bezoeken. Een heel ander eiland dan Sal, waar ze gisteren was.

Lees het verslag over dag 2.


Meteen bij het opstaan, is te zien dat Santiago een totaal ander eiland is dan Sal. Groen, bergachtig en adembenemend mooi. De baai, die voor het terras waar we ontbijten ligt, is ruig en lieflijk tegelijkertijd.

Op pad
Na het ontbijt met mijn favoriete cereals en romige yoghurt gaan we met een hartelijke Duitse gids op pad. Zij woont hier al negen jaar en kent het eiland op haar duimpje. En iedereen kent haar, want ze groet wat af. Later vertelt ze dat dit hier heel gebruikelijk is, bijna noodzakelijk. Je krijgt hier pas wat gedaan als je iemand kent die weer iemand kent die iemand kent die de juiste persoon is voor het regelen van bijvoorbeeld een permit.

Groen
Als allereerste stop gaan we naar een benzinepomp om flessen kraanwater te scoren. Het is hier zo dat een fles water je beste vriend wordt en je niet op pad wilt zonder. Daarna gaan we naar een inheemse markt in Assomada. Onderweg zien we de mooiste aangezichten ever, prachtige uitzichten over tropisch begroeide groene dalen. Hier dankt de Cabo Verde zijn naam aan.

Trend gespot
De weekmarkt blijkt een explosie van kleur en een kakofonie van geluid. De kleuren van het fruit, de groenten, de shirtjes, rokken en wikkeldoeken doen hun best om te winnen van elkaar. Ook op de markt vervoeren de vrouwen hun koopwaar op hun hoofd, van slippers tot sinaasappels. Onderweg had ik al de trend al gespot. Van giga waterflessen en manden tot aan een heuse schop. Waar moet je anders dat ding laten als je aan de weg aan het werken bent. Ook zien we onderweg de ijsvogel die als een volleerd model langs de kant van de weg op een boomtak gaat zitten met zijn iets te grote snavel en profile de lucht afgetekend.

Cachupa
Met als doel Tarrafel vanwege de palmbeach met de karakteristieke vissersbootjes, lunchen we onderweg bij het eigen restaurant van Sybille, onze gids. Daar krijgen we het heerlijkste bonengerecht, genaamd Cachupa voorgeschoteld, of maakt honger rauwe bonen zoet? Met als kers op de taart een cake gemaakt van kokos. Mijn vingers lik ik er bijna letterlijk bij af.

Modellen
Bij ons bezoek aan de grootste kapokboom van de hele wereld, of in ieder geval van dit eiland, vallen we met onze neus in de boter. De school gaat net uit en de meest schattige kinderen in schooluniform willen joelend op de foto en gaan als een model er helemaal voor staan of laten zich verlegen op de foto vastleggen. ’s Avonds sluiten we de dag af met een diner in een local bar waar we genieten van live-muziek met een Portugese inslag en één worden met de lokale bevolking en incrowd van Europese import.

Lees morgen verder.