Placeholder

Judith in Sri Lanka: blog 5

Judith, in het dagelijks leven communicatiemanager voor Stichting Max Havelaar, reist een maand lang door India en Sri Lanka op een culinaire ontdekkingstocht. Zij houdt ons via een blog op Sante.nl op de hoogte van al haar ervaringen. Dit is alweer de laatste week van haar verblijf, en dus ook haar laatste blog:

Ayurveda: the wisdom of life

Wat onwennig lig ik op de massagetafel en onderga ik een ‘vier-handen massage’. Twee dames masseren mij synchroon waarbij noch bil noch borst gespaard wordt. Een dag eerder ben ik aangekomen in de plaats Welligama in Zuid Sri Lanka. Na een culinaire ontdekkingstocht door India van drie weken, een bezoek aan de theeplantages in Sri Lanka en veel inspirerende ontmoetingen, trakteer ik mezelf op een weekje Ayurveda aan het strand. Ayurveda staat voor ‘the wisdom of life’ en heeft betrekking op alle facetten van het leven: je gemoedstoestand, fysieke aspecten en eetgewoonten. Het betreft een gezondheidsleer die sinds 6000 jaar wordt uitgeoefend in India en inmiddels wereldwijd aan populariteit wint. In Sri Lanka is hier zelfs een heel overheidsdepartement aan gewijd, met een minister van Ayurveda.

Terwijl ik mijn welkomstmocktail opdrink, krijg ik de mededeling dat ik over een uur bij de dokter verwacht wordt. “De dokter?”, denk ik hardop, ”maar ik ben helemaal niet ziek”. Je hoeft niet ziek te zijn om naar de dokter te gaan, wordt mij uitgelegd. Ayurveda is er juist op gericht om ziektes te voorkomen. Het is een ‘way of life’.

Die avond lig ik weg te dromen in mijn ‘herbal bath’ en denk ik terug aan het gesprek met de dokter. Ze heeft me verschillende kruidendrankjes en pillen voorgeschreven en een speciaal dieet. Ayurveda richt zich op het voorkomen of herstellen van onevenwichtigheden, door de ‘energieën’ in lichaam en geest in balans te houden of weer te brengen. De energiestromen bestaan volgens Ayurveda uit drie karakteristieken, ook wel de ‘tridoshas’ genoemd: Kapha, Pitta en Vata. Deze tridoshas komen tot uitdrukking in onder meer de bouw van het lichaam, karaktertrekken en gedrag.

Volgens de dokter is mijn metabolisme niet helemaal in evenwicht als gevolg van te veel vata-energie. Een persoon met een overschot aan vata kan doorgaans worden herkend aan een hoge mate van beweeglijkheid, veel activiteit en een ietwat onrustige geest. Aha, zeer herkenbaar. Ze geeft het advies om de komende dagen te ontspannen door me over te geven aan de behandelingen waarbij ik me moet houden aan een vast ritme. Wat een vooruitzicht: elke dag een vier-handen massage, een hoofdmassage en een herbal bath…. en niet te vergeten: heerlijk vers en vezelrijk eten. De ayurvedische keuken staat bekend om zijn veelheid aan groenten, curry’s, dahl, chutneys én helemaal vega.

Maar het is niet enkel luxe. ’s Ochtends gaat namelijk de wekker al om 05:45 uur. Poeh, opstaan valt niet mee. Ondanks een goed matras zonder kuilen, heb ik kort geslapen. Ik moest toch nog even wennen aan alle nieuwe geluiden van apen, vogels en de golven van de zee. Om 06:00 uur ben ik gereed voor mijn eerste yoga-les op het strand. Ik heb weinig ervaring maar gelukkig maakt de yogaleraar het ons niet te moeilijk. Ik kan de zonnegroet, krijger en downward-facing dog goed volgen. Daarna starten de massages van 2,5 uur. De middag breng ik door op het strand: lezen, zwemmen, lezen, zwemmen en om 17:00 uur een uurtje Tai Chi. Heerlijk, wat een leven, en dat een hele week lang!

De ayurvedische massages gecombineerd met het eten hebben een rustgevende uitwerking. Een geweldige manier om mijn trip van totaal vijf weken af te sluiten, alle indrukken te laten bezinken en terug te kijken op een geslaagd avontuur. Zin om naar huis te gaan? Ja, zeker. Terwijl ik op dit witte zandstrand naar de blauwe zee tuur, verheug ik me om mijn lief weer te zien en op de heerlijke kerrie-humus die ik elk weekend haal bij mijn vaste adresje. Ik verheug me op een wijntje met vriendinnen, en op mijn eigen bed, rommelen in huis en op het dakterras. Hoe zou het met de courgetteplant gaan die ik voor vertrek heb geplant in mijn mini-daktuin? En ja, ik heb zelfs weer zin om te gaan werken!