Placeholder

Judith in India: blog 3

Judith reist een maand lang door India en Sri Lanka op een culinaire ontdekkingstocht. Zij houdt ons via een blog op Sante.nl op de hoogte van al haar ervaringen. Hier lees je haar avonturen van afgelopen week:

Mumbai, stad met veel gezichten

"Het New York van India", zo omschrijft Vahistha zijn stad. Hij is geboren en getogen in Mumbai, stad van 24 miljoen inwoners, smeltkroes van culturen, religies, keukens uit alle windstreken en het decor van de bekende film Slumdog Millionaire. Maar natuurlijk is Mumbai veruit het bekendst vanwege zijn typische filmindustrie: Bollywood. Vahistha werkt voor een van de grootste filmstudio’s in Mumbai, en is de komende dagen mijn gastheer.

Als ik op ‘verzenden’ druk, slaat de twijfel toe, is dit wel verstandig? Zojuist heb ik voor het eerst een verzoek verstuurd via de website couchsurfing.com. Dit is een wereldwijd netwerk van mensen die gratis hun bank of logeerkamer aanbieden aan reizigers. Het profiel van Vahistha spreekt me aan: fotograaf, werkzaam in de filmindustrie, journalistieke achtergrond en heeft veel gereisd. Ook heeft hij positieve reviews van reizigers die al bij hem hebben gelogeerd. Binnen 10 minuten ontvang ik een reactie: ik ben van harte welkom. Whaaah, best spannend want ik heb geen idee waar ik terecht zal komen.

Voor ik er erg in heb sta ik op een Bollywood-filmset. Een goede vriendin van Vahistha heeft het script geschreven, en nadat hij me heeft opgepikt van het vliegveld, neemt hij me mee om een kijkje te nemen achter de schermen. Met meer dan 500 figuranten is het een drukte van jewelste en er wordt met water gespoten. We belanden midden in een regenscène. Ik zie overal camera’s en de regisseur schreeuwt de acteurs in Hindi toe. Ik versta er niets van, maar het is een fascinerend schouwspel. Vahistha komt voor zijn werk vaak op dit soort sets. Hij is verantwoordelijk voor de online marketing van de Bollywood-films die zijn bedrijf uitbrengt, zo’n 20 per jaar. Ter promotie van de films moet hij regelmatig met de acteurs op reis naar Dubai, New York en Londen. Die steden huisvesten veel Indiase migranten, en Bollywood-films zijn er razend populair.

Overdag moet Vahistha werken en ga ik zelf op pad. Mumbai staat bekend als de fashion-stad van India en dat wil ik wel eens zien. Met een autoriksja rijd ik naar Bandra, een bekende wijk in Mumbai en dwaal ik door één van de vele grote shoppingmalls. Met prachtig gekleurde sari’s in de etalage springt de Indiase keten StoppersShop eruit. Binnen wordt mijn aandacht getrokken door een groot billboard waarop staat: Shop for Change. Een medewerker legt uit dat dit label pas een week geleden is gelanceerd en garandeert dat boeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun katoen. De jurken met dit label zijn ontworpen door een bekende Indiase designer en lopen als een trein. Fantastisch dat het Fairtrade-concept ook in India populairder wordt!

Mijn laatste dag in Mumbai is alweer aangebroken en Vahistha geeft me nog een rondleiding in het historisch centrum waar de Britse nalatenschappen statig schitteren. Wat een hectische en fascinerende stad is Mumbai, met zoveel contrasten. Van arm tot superrijk, traditioneel tot hipsters, sloppenwijken tot waanzinnige paleizen. Al met al een stad met veel gezichten, waarvan ik dankzij Vahistha in een korte tijd een goede indruk heb gekregen. Ik had me geen betere gastheer kunnen wensen! Couchsurfing geeft je een inkijkje in het dagelijkse leven in een nieuwe stad, een mooi concept. Op basis van deze eerste ervaring kan ik het absoluut aanraden.