Placeholder

Jongeren goed voorbereid op vakantie

Jongeren onvoorzichtig op reis? Niets blijkt minder waar.

Ruim twaalf miljoen Nederlanders zoeken binnenkort de zon weer op. Voorbereiding is het halve werk zou je denken, maar wat blijkt? Niet ouderen, maar vooral jongeren bereiden zich goed voor op hun zomertrip. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Europeesche Verzekeringen onder vijfhonderd Nederlandse mannen en vrouwen van 18 jaar of ouder.

Ziek op vakantie
Opvallend, aangezien ruim een derde van de Nederlandse vakantiegangers aangeeft wel eens ziek te zijn geweest op reis. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar bereiden zich het beste voor. Ze laten zich vaak informeren via verschillende websites over eventuele ziektes op reis (28 procent). Van de reizigers boven de 35 raadpleegt maar zo’n 10 procent het internet ter voorbereiding op gezondheidsrisico’s op vakantie.

Tip: de Zelfzorg-app >

Vrouwen versus mannen
Bovendien blijkt ook uit het onderzoek dat vrouwen zich beter voorbereiden op gezondheidsrisico’s op reis dan mannen. Zo nemen zij vaker een reisapotheek of EHBO-kit mee dan mannen (66 procent tegen 56 procent) en treffen mannen in vergelijking met vrouwen zelfs vaker helemaal geen voorbereidingen voor mogelijke vakantiekwalen (12 procent tegen 5 procent).

Grappig detail: naarmate de reisbestemming verder weg is, nemen de voorbereidingen toe. Maar ook hier scoren de jongeren hoger. Ruim een derde van de reizigers tussen 18 en 34 jaar zorgt voor de juiste vaccinaties en anti-malariatabletten terwijl maar 20 procent van de Nederlanders van 35 jaar en ouder dit doet. Deze laatste groep neemt wel vaker medische informatie mee van henzelf en hun reisgenoten.

Lees ook: meer snurkers tijdens zomervakantie >

Benieuwd naar de top 5 vakantiekwalen? Op één staat acute diarree (51 procent), op twee verbranding door de zon (44 procent), op de een derde plek komt een insectensteek of -beet (30 procent), waarna verstopping (16 procent) en wagen-/lucht-/zeeziekte (13 procent) komen.