Placeholder

Jongeren gelukkig en ouderen somber tijdens Kerst

Rond de feestdagen voelen met name jongeren zich een stuk gelukkiger dan anders. Bij ouderen ligt dit helaas iets anders. Die voelen zich tijdens Kerst vaker eenzaam en weemoedig. Dit blijkt uit een onderzoek onder 1.021 Nederlanders in opdracht van Alpha-cursus Nederland.

Jongste generatie meest gelukkig
Denken Nederlanders aan Kerst, dan denken ze vooral aan gezelligheid, lekker eten en feest vieren. Daarom geven ruim vier op de tien Nederlandse jongeren tussen de 18 en 25 jaar dan ook aan dat ze rond de feestdagen gelukkiger zijn dan anders.

Maar helaas zijn het vooral de jongeren die er zo over denken. Naarmate men ouder wordt, gaat dit percentage namelijk snel omlaag. Van de Nederlanders tussen de 25 en 35 jaar geeft nog maar een kwart aan met Kerst gelukkiger te zijn. Bij de 55-plussers is dit gedaald tot slechts 7 procent.

Opmerkelijk: ruim één op de tien Nederlanders van 35 jaar en ouder geeft zelfs aan zich óngelukkiger te voelen tijdens de kerstdagen.

Meer over de feestdagen >

Eenzaamheid
Bij veel ouderen roept Kerst dan ook negatieve emoties op als: gevoelens van eenzaamheid en weemoed. Daarbij vinden veel van hen de kerstdagen (te) duur.

Van de jongeren tussen de 18 en 25 vindt slechts 5 procent de feestdagen (te) duur. Dat terwijl jongeren wel tien keer vaker aan kerstcadeaus denken dan dat ouderen dat doen. Dit komt naar verluidt doordat jongeren vooral verwachten cadeaus te ontvangen en ouderen verwachten weinig te krijgen en veel cadeaus te moeten kopen.

Lees hier welke kerstcadeaus je beter niét onder de kerstboom kan leggen >