Placeholder

Jaloezie leidt tot perfectionisme

Het is bijna niet te geloven, maar er is ook een positief puntje aan jaloezie. Namelijk dat wij onszelf verbeteren. Als iemand anders veel succes heeft, motiveert het ons beter ons best te doen. Dat is wat onderzoek van sociaal psycholoog Niels van de Ven van de Universiteit Tilburg uitwijst.

Van de Ven voerde dit onderzoek uit bij een groot aantal proefpersonen. Uit dit onderzoek blijkt dat bij groot succes van een ander, jaloezie optreedt. Hoe wij dan omgaan met deze jaloezie? Vaak leidt het er toe dat wij onszelf willen verbeteren. Boven de ander willen uitstijgen.

In het geval van afgunst leidt het echter tot de neiging om anderen te schaden. Maar zelfs het ‘neerhalen’ van succesvolle mensen, kan de eigen situatie verbeteren, stelt Van de Ven. De afgunst die ontstaat, zorgt er voor dat we ons willen onderscheiden.

Het onderzoek dat van de Ven heeft gedaan, is volgens hem vooral interessant voor marketeers en persbureaus. Benijden is namelijk veelal de oorzaak achter economische groei, omdat het ertoe zou leiden dat mensen meer willen betalen voor een aantrekkelijk product dat een persoon heeft die ze benijden.