Huilen helpt niet

Een goed potje huilen om je beter te voelen? Een nieuw onderzoek laat zien dat tranen juist niet helpen.

Ondanks dat de meesten zich na een flinke huilbui opgelucht voelen, laat een nieuwe Nederlandse studie zien dat we van tranen niet gelukkiger worden.

Dagboek
97 vrouwen tussen de 18 en 48 jaar werden voor het onderzoek maar liefst 73 dagen gevolgd. Iedere proefpersoon hield een dagboek bij waarin ze moest schrijven over haar stemmingen en de keren wanneer ze moest huilen. De wetenschappers keken vervolgens naar de in totaal 1.004 huilincidenten uit de dagboeken. Wat bleek? Twee derde van de vrouwen voelde zich helemaal niet beter na het tranendal.

Lees snel de maandhoroscoop van augustus >

Slechte bui
Zo gaven de dagboeken aan dat de vrouwen zich voor de tranen nog wel goed voelden, maar na het huilen uitermate slecht. En die negatieve bui kon daarna wel twee dagen stand houden.  Uit het onderzoek bleek verder dat een vrouw die zich voor een huilbui redelijk vrolijk voelde, ook na het huilen weer in een behoorlijk goede bui was. Zat de vrouw voor de huilbui al in een dip, dan voelde ze zich vaak na het huilen nog slechter.

Gezelschap
Opmerkelijk
: wanneer de vrouwen samen met iemand anders huilden, voelden ze zich na afloop wel een stuk beter. Van huilen in een grote groep voelden de vrouwen zich juist weer een stuk slechter.

Als laatste bleek nog dat wanneer een huilbui gepaard gaat met schreeuwen en wilde gebaren, dit je stemming meer ten goede komt dan wanneer je minder hevig huilt.

(