Hersenen en slaap
11 april 2011
Veel mensen maken zich druk over hun slaapgedrag. Daarom brengt Hersenstichting een folder uit, waarin tips staan over hoe je de individuele slaapbehoefte en het slaappatroon kunt beïnvloeden.
Waar is slapen eigenlijk goed voor? Wat gebeurt er tijdens je slaap met je hersenen? Veel vragen waar de Hersenstichting in de folder Hersenen en slaap antwoord op geeft.
In een notendop
Onderzoekers zijn het erover eens dat slaap de eerste levensbehoefte is. Slaap is namelijk nodig om zowel het lichaam als de geest goed te laten functioneren. Tijdens je slaap werken je hersenen namelijk door, wat een belangrijke rol speelt bij het geheugen.
De hersenen slaan overdag binnenkomende informatie tijdelijk op in de zogenaamde hippocampus. Dit deel van de hersenen ligt aan de binnenzijde van de slaapkwab. Bepaalde informatie krijgt in de hippocampus het label ‘belangrijk’. Tijdens je slaap wordt deze belangrijke informatie herhaald, gereorganiseerd en opgeslagen in het langetermijngeheugen en uiteindelijk verdeeld over de hersenschors.
In de folder vind je ook meer informatie over de werking van gezonde hersenen. Vraag de folder Hersenen en slaap aan bij de Hersenstichting.