Placeholder

Geboorteseizoen beïnvloedt biologische klok

Of je in de zomer of winter bent geboren heeft voorgoed invloed op je biologische klok.

Onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt University onderzochten dit fenomeen onder muizen. En wat bleek? Het seizoen waarin je wordt geboren is van invloed op je biologische klok en hoe goed je je kunt aanpassen aan de veranderende seizoenen. De biologische klok zorgt er namelijk onder andere voor dat je je gemakkelijk en snel aanpast aan de veranderende seizoenen.

Ben je in de winter jarig? Dan heb je volgens de onderzoekers sneller last van een winterdepressie en schizofrenie, omdat de biologische klok van deze mensen zich slechter aanpast aan de wisseling van seizoenen.

Lichtcyclus
Voor het onderzoek lieten de onderzoekers babymuizen wennen aan een lichtcyclus die de ene keer bij de zomer hoorde en de andere keer bij de winter. Nadat de muizen gewend waren, werden ze 28 dagen in dezelfde cyclus of weer in een andere cyclus geplaatst.

Nadat de muizen volwassen waren geworden, werden ze in het donker gehouden en werd hun slaapwaakritme geobserveerd. Het resultaat? De muizen die in de zogenaamde ‘winter’ waren geboren vertraagden gedurende hun dagelijkse actieve periode, ongeacht of ze een gedeelte van hun jeugd in een zomercyclus hadden doorgebracht. Zelfs in de hersenen van deze ‘wintermuizen’ bleek de vertraging op te merken. De zomermuizen hadden echter nergens last van.

Winterdepressie
Daarnaast bleek dat de zomermuizen zich heel gemakkelijk kunnen aanpassen aan elk seizoen. De wintermuizen reageerden echter zeer sterk op de verandering van de lichtcyclus.

De onderzoekers laten weten dat dit overeenkomt met mensen die aan winterdepressies lijden. In een vervolgstudie hopen de wetenschappers aan te kunnen tonen of deze effecten permanent zijn en wanneer tijdens de jeugd de biologische klok het meest wordt beїnvloed.

Meer lezen? De resultaten zijn online te lezen op Nature Neuroscience.