Placeholder

Favoriete beroepen van Nederland

Uniformen zijn favoriet! Sekse-stereotype beroepen als stewardess (voor de vrouw) en piloot (voor de man) worden in Nederland het meest sexy gevonden. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl.

Voor het onderzoek (uitgevoerd onder ruim duizend respondenten) vergeleek de vacaturesite het imago van elf veelvoorkomende mannen- en vrouwenberoepen. Van de vrouwenberoepen scoren functies in uniform en uiterlijke verzorging het hoogst bij de mannen. Opvallend is dat een invloedrijk vrouwenberoep zoals directrice slecht scoort, terwijl momenteel juist veel discussie is over meer vrouwen aan de top.

Vrouwen vinden piloten het aantrekkelijkst. Beroepen die autoriteit en verantwoordelijkheid uitstralen zijn volgens hen de meest sexy mannenberoepen. Het lijkt erop dat men bij vrouwenberoepen uiterlijk vertoon belangrijk vindt en bij mannenberoepen verantwoordelijkheid.

Aanzien van beroepen
In de ogen van veel Nederlanders is een functie met verantwoordelijkheid het meest sexy, gevolgd door beslissingsvrijheid. Opvallend is dat macht op de laatste plaats staat.

Top 5 meest sexy mannenberoepen:
1. Piloot (20 procent);
2. Militair (18 procent);
3. Brandweerman en barman (10 procent);
4. Strandwacht (9 procent);
5. Arts (7 procent).

Top 5 meest sexy vrouwenberoepen:
1. Stewardess (24 procent);
2. Model (16 procent);
3. Secretaresse (14 procent);
4. Advocate (11 procent);
5. Politieagente (7 procent).