Placeholder

Erectieproblemen door partner en vriendenkring?

Krijgen mannen eerder erectieproblemen wanneer de vrouwelijke partner te nauw bij zijn vriendenkring betrokken raakt?

Amerikaanse sociologen Benjamine Cornwel van de Universiteit van Cornwell en Edward Laumann van de Universiteit van Chicago, deden onderzoek naar het seksleven van 3000 mannen tussen de 57 en 85. Daaruit bleek dat het sociale netwerk van invloed is op alles aspecten van zijn leven, inclusief het seksleven.

Erectieproblemen
Ruim een kwart van de ondervraagde mannen gaf aan dat zijn vrouw of vriendin compleet was opgenomen in zijn vriendengroep en dat zij zich evenveel met hen bezighoudt als hij. Opmerkelijk is dat deze mannen maar liefst 92 procent méér kans hebben op erectieproblemen, dan de mannen bij wie de vriendin of vrouw zich niet met zijn vrienden bemoeit.

Pssst… Vrouwen betalen steeds vaker voor seks >

Laag zelfbeeld en zelfvertrouwen
Dit heeft niks te maken met verdenking van ontrouw of zich bedreigd voelen door de vriendschap. De sociologen concluderen dat het aan een laag zelfbeeld ligt, omdat mannen bang zijn om hun privacy, zelfcontrole en mannelijkheid te verliezen als hun vrouwelijke partner goede vrienden wordt met zijn vrienden. Met minder zelfvertrouwen als gevolg.

Uit het onderzoek bleek dat mannen tussen de 57 en 64 het meest met deze problemen kampen. Waarschijnlijk door andere stressfactoren, zoals het aankomende pensioen. 

Cornwell: ‘Hoewel deze studie geen concreet bewijs levert voor de directe oorzaak van erectieproblemen of impotentie, geeft het wel meer inzicht in het mannelijk brein en de rol die zijn sociale netwerk hierin speelt.’