Placeholder

Elektronisch patiëntendossier niet door Eerste Kamer

Het elektronische patiëntendossier (EPD) gaat niet door en is gistermiddag gesneuveld in de Eerste Kamer.

Een meerderheid van de Eerste Kamer ziet niets in het huidige wetvoorstel voor invoering van het elektronisch patiëntendossier. Ondanks dat de Senaat gistermiddag tijdens een debat geen genoegen nam met enkele handreikingen van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD).

EPD
De Eerste Kamer stemt officieel pas volgende week over het wetvoorstel, maar alle partijen hebben gisteren al laten weten dat ze niets in de plannen zien. Schippers stelde voor om alleen gegevens over medicijngebruik op te nemen in het elektronisch patiëntendossier. Alle patiënten zouden bovendien vooraf toestemming moeten geven voor opname van hun gegevens in het landelijke systeem.

Meer over het EPD >

Geen antwoord
De meeste Senaatsleden blijven echter bezwaren houden over de betrouwbaarheid van een landelijk systeem. Schippers eigen VVD uitte kritiek op het elektronisch patiëntendossier: ‘De basisvraag was wat het voordeel is van zo’n grootschalig, landelijk systeem. Die vraag is niet beantwoord’, zo reageerde Eerste-Kamerlid Heleen Dupuis van de VVD.

De voorbereiding van invoering van het dossier heeft inmiddels 300 miljoen euro en 14 jaar onderzoek en debat gekost.

(