Placeholder

Dromen verzacht pijnlijke herinneringen

Wist je dat vervelende of traumatische gebeurtenissen deels worden verwerkt in onze dromen? Dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Terwijl we dromen worden pijnlijke herinneringen verzacht. Hier kwam een onderzoeksteam van de University of California achter. Aan 35 vrijwilligers lieten de onderzoekers emotionele beelden zien. Een aantal uren later maakten de onderzoekers scans van de hersenen. Wat bleek? De vrijwilligers die in de tussentijd mochten slapen toonden veel minder hersenactiviteit in het hersengebied voor emoties. Het rationele deel van de hersenen was bij hen juist meer actief.

Minder stress
De verklaring hiervoor is de verschillende chemische veranderingen in de hersenen tijdens de REM-slaap. De hoeveelheden norepinefrine (een hersenstofje betrokken bij stress) neemt tijdens de REM-slaap (de slaap waarin we dromen) sterk af. Door het verwerken van emotionele herinneren onder weinig stress, is na het slapen de herinnering minder emotioneel beladen.

Er wordt een stormloop op medicijnen verwacht >

Verwerken
Eerdere onderzoeken toonden al aan dat er een verband is tussen dromen en herinneringen. Zo speelt de REM-slaap ook een rol bij het verwerken van recente herinneringen. Goede zaak, want als we beter begrijpen hoe we traumatische herinneren verwerken in onze slaap, kunnen mensen met een posttraumatisch stressstoornis hier in de toekomst veel  baat bij hebben.

(