Placeholder

Dierproeven binnenkort overbodig?

Er is een grote stap voorwaarts gemaakt in het vervangen van dierproeven bij allergieonderzoek.

Allergische aandoeningen zijn een veel voorkomend gezondheidsprobleem; ze behoren zelfs tot de meest voorkomende chronische ziekten in Europa. In Nederland heeft zo’n 3,7 procent van de mannen en 5,4 procent van de vrouwen een huidallergie.

Het vinden van potentiële stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken, zogenoemde allergenen, gebeurt nu nog via dierproeven. Maar vanaf 2013 is het gebruik van proefdieren voor het testen van cosmetische producten verboden binnen de Europese Unie. Daarom is het zeer belangrijk dat er dierproefvrije testmethodes ontwikkeld worden.

Alles over allergieën >

Kunstmatige huid
Om de natuurlijke situatie zo goed mogelijk te kunnen nabootsen, ontwikkelde onderzoeker Krista Ouwehand kunstmatige huid gemaakt van menselijke cellen. Deze huidkweek bootst tijdens blootstelling aan allergenen de reactie op de menselijke huid na. Op die manier kunnen dus allergenen en irriterende stoffen worden geïdentificeerd, wat het gebruik van proefdieren overbodig maakt.

Meer potentie
Deze huidkweek heeft echter ook grote potentie op andere onderzoeksgebieden. Het kan bijvoorbeeld ingezet worden om de veiligheid en effectiviteit van immuno-therapie (zoals vaccinaties) voor diverse ziekten (zoals kanker, malaria, tuberculose) te testen om zo de mogelijke klinische uitkomst te voorspellen.

Ouwehand is deze week gepromoveerd aan VU medisch centrum.