Placeholder

De smaak van India

Paper dosa, idli, cutlet, masala, bhelpuri, butter dosa, dhal, puttu, appan….het klinkt allemaal even exotisch, maar ik heb geen idee wat het betekent. Ik ben gearriveerd in India, het grootste vega-land ter wereld. Ik ga voor de paper dosa. Vijftien minuten later krijg ik een pannekoek van een meter voorgeschoteld gevuld met een spicy groentenmix en aardappel. Het culinaire avontuur in India is begonnen!

Geen bestek, tja, hoe ga ik deze megapannekoek opeten? Ik zit in het restaurant MTR, een begrip in Bangalore, de belangrijkste stad van Zuid-India. Vanuit mijn ooghoek zie ik dat mijn buurman zijn rijst met zijn handen eet. Enthousiast scheur ik de pannekoek ook met mijn handen in stukken. De ober die een eindje vederop staat toe te kijken glimlacht. Vragend kijk ik hem aan, blijkbaar doe ik iets fout. "Wij eten alleen met de rechterhand", legt hij uit. Met de linkerhand mag je wel opscheppen maar niet eten, vervolgt hij. De linkerhand wordt in India, net zoals in veel andere landen en culturen, als onrein beschouwd.

De Indiase keuken wordt gekenmerkt door een veelheid aan kruiden, specerijen, peulvruchten, rijst, linzen, groenten en fruit. Omdat ik gek ben op nieuwe smaken en lekker eten, schrijf ik me in voor een holistische Indiase kookcursus.  Een geweldige manier om meer te leren over de Indiase keuken maar ook over eetgewoonten en de cultuur, zo blijkt. Na twee dagen kokkerellen en kletsen met Indiase dames en heren – tot mijn grote verrassing was ik de enige buitenlander- tolt mijn hoofd. We hebben minstens 20 recepten bereid, maar ik betwijfel of ik er nog een uit mijn hoofd zou kunnen reproduceren. Gelukkig heb ik ook een printje gekregen voor thuis. Wat bestaan er veel soorten dhal (peulvruchten), kruiden en specerijen! De Indiase keuken is zo veelzijdig en een stuk complexer dan ik dacht.

Nu ik de smaak van de Indiase keuken een beetje te pakken begin te krijgen, ben ik ook benieuwd hoe de specerijen worden verbouwd. De meeste pepers komen uit de Zuid-Indiase staat Kerala. Dat wordt mijn volgende bestemming, op zoek naar het verhaal achter mijn paper dosa!

Judith houdt ons elke week op de hoogte van al haar ervaringen tijdens een reis door India en Sri Lanka.