Placeholder

Brr, vrouwen lijden meer kou op het kantoor

Nu het buiten regent en de temperatuur flink is gezakt, begint het binnen ook weer kouder te worden. Vrouwen worden vaak al bestempeld als koukleumen, maar een recent onderzoek bewijst dat vrouwen het op kantoor kouder hebben dan mannen.

Koudere handen
De vrouwelijke handen zijn bij dezelfde kantoortemperatuur tot gemiddeld 2,5 graden kouder dan mannelijke handen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Lisje Schellen van de Technische Universiteit Eindhoven. Volgens de onderzoekster zijn vooral de verschillen in temperatuur aan de uiteinden van ledematen opvallend.

Proefpersonen
Voor het onderzoek werden proefpersonen gevraagd om halve en hele werkdagen computertaken uit te voeren in een klimaatkamer. Er werden verschillende maatregelen genomen om andere invloeden op de lichaamstemperatuur uit te sluiten. Alle vrijwilligers hadden een gezond gewicht, aten een vergelijkbare lunch en droegen tijdens het onderzoek een joggingbroek en shirt van dezelfde dikte.

Klimaatsystemen
Volgens Schellen houden de ontwerpers van klimaatsystemen in kantoren maken vaak berekeningen op basis van universele mens. Met dit onderzoek bewijst de onderzoekster dat dat een achterhaald idee is. Naast verschillen in temperatuur tussen mannen en vrouwen, zijn er ook individuele verschillen. Onder de vrijwilligers was ook een enkele man die last had van koude handen.  

Heb jij het wel eens koud als je aan het werk bent op kantoor?

Bron: Volkskrant.nl