Placeholder

Blue Monday

Oef, het is Blue Monday – de meest depressieve dag van het jaar. Heb jij al last van de winterblues?

In Nederland hebben zo’n twee miljoen mensen last van een vorm van depressie en ruim een half miljoen mensen kampen met een seizoensafhankelijke depressie – met ernstige klachten. Vaak voorkomende klachten die gepaard gaan met een winterdip zijn vermoeidheid, lusteloosheid, gewichtstoename en een verminderde behoefte aan seks.

Lichttekort
Naar de oorzaak van een winterdepressie wordt veelvuldig onderzoek gedaan en licht speelt een belangrijke rol. Licht stuurt allerlei processen in de hersenen aan om verschillende stoffen aan te maken. Als het in de wintermaanden donkerder is en we minder licht zien, kan de aanmaak van die stoffen uit balans raken. Hierdoor kun je onder andere de behoefte krijgen om meer te gaan eten en slapen.

Hulpmiddelen
Een onderzoek van de Nationale Zorgbarometer wijst uit dat de meeste Nederlanders tijd voor zichzelf nemen, veel buiten zijn, goede gesprekken voeren of meer sporten als goede remedie zien tegen somberheid. Vrouwen zoeken hun heil ook in denken aan leuke dingen, yoga of een flinke shopsessie, terwijl mannen eerder gaan sporten of een goed glas wijn drinken. Bij ernstige klachten maken mensen een afspraak met de huisarts of psycholoog.

Lees ook: uitverkoop maakt gelukkig >

Minder bekende middelen tegen een depressie zijn online zelfhulptools en lichttherapie. ‘Een mens heeft een bepaalde hoeveelheid licht nodig en put daar energie uit. Dat verklaart ook waarom in de tropen de winterdip niet voorkomt,’ aldus Toine Schoutens van Davita Nederland. Een lichtbehandeling van 30 tot 60 minuten gedurende een week tot tien dagen kan opmerkelijke resultaten boeken en wordt steeds vaker vergoed door zorgverzekeraars.

PS – Bij koffieketen Bagels & Beans weten ze hoe belangrijk licht is. Bij je favoriete bagel of een kop koffie kun je vanaf vandaag gebruik maken van een korte sessie lichttherapie van vijftien minuten.

Vertraging dodelijk saai? Niet meer met de VertragingsApp >