Placeholder

Bang voor de tandarts

Ben jij bang voor de tandarts? Dit doe je eraan.

Stel jij je bezoek aan de tandarts zo lang mogelijk uit omdat je bang bent? Je bent niet de enige, ongeveer 40 procent van de volwassenen zegt bang te zijn voor de tandarts. (

Waarom ben je bang?
Heb je er wel eens bij stil gestaan waarom je bang bent? Heb je vroeger een vervelende tandartservaring gehad, ben je bang voor pijn, schaam je je?

Praat met je tandarts
Deel je angst met je tandarts. Zo kan hij of zij er rekening mee houden. Waarschijnlijk kan de tandarts je ook gerust stellen; de meeste behandeling zijn tegenwoordig een stuk minder pijnlijk dan ze vroeger waren.

Stopteken
Spreek voor de behandeling begint af dat je tandarts de behandeling pauzeert als je je hand in de lucht steekt. Vraag als je dat geruststellen vindt aan de tandarts of hij van tevoren vertelt wat hij gaat doen.

Kalmerende middelen
In sommige gevallen kan de tandarts je een kalmerend middel voorschrijven. Andere tandartsen werken met lachgas zodat je je beter kunt ontspannen tijdens de behandeling. Vraag eens naar de mogelijkheden.

Negatieve spiraal
Door je bezoek aan de tandarts uit te stellen, is de kans dat je bij het volgende bezoek iets aan je gebit hebt groter. Daardoor wordt je angst groter. Probeer geen tandartsbezoeken over te slaan en je gebit goed te onderhouden.

Wissel van tandarts
Als je je bij je huidige tandarts niet op je gemak voelt, stap dan gerust over naar een andere. Vraag eens in de buurt rond bij welke tandarts anderen zitten. Er zijn ook speciale angsttandartsen.

Extreem angstig
Durf je echt niet naar de tandarts? Praat erover met je huisarts, hij kan je doorverwijzen voor hulp.

Ben jij bang voor de tandarts?

 

Lees meer over angst voor de tandarts: