dingen-schoonmaken-azijn

5 dingen die je gemakkelijk schoon kan maken met azijn

Heb jij een zwak voor makkelijke schoonmaakoplossingen? Wij ook! Gelukkig is azijn onze redder in nood. Met een simpele mix van azijn en water kom je namelijk al een heel eind in je strijd tegen vlekken. Hieronder delen wij wat je precies kan schoonmaken met azijn en hoe je dat doet!

1. Je koffiepot

Super stijlvol natuurlijk, zo’n mooi doorzichtig koffieapparaat op je aanrecht. Maar het wordt een iets minder prettig gezicht wanneer de koffiepot onder de koffievlekken zit die je niet meer goed uit het glas krijgt. Gelukkig kun je hiervoor prima een combinatie van warm water en azijn gebruiken. Azijn bijt zich namelijk door de vlekken heen, waardoor je ze daarna makkelijker eraf kan spoelen. Giet dus het mixje in je koffiepot en laat het 30 minuten weken. Vervolgens kun je de koffiepot afwassen met afwasmiddel en scrub je met de afwasborstel zo de hardnekkige vlekken weg.

Lees ook: ‘7 dingen waar je schoonmaakazijn voor kunt gebruiken

2. Je magnetron

Zit jouw magnetron ook helemaal onder de vlekken van de pizza en de opgewarmde lasagne van de afgelopen weken? Overweeg dan eens om azijn in de strijd te gooien. Plaats een kommetje met wat azijn voor 7 minuten in de magnetron en laat de stoom van het azijn zijn werk doen. Laat de magnetron vervolgens even afkoelen voordat je er een doek of sponsje doorheen haalt en zie de vlekken verdwijnen. Et voilà, je bent weer klaar voor de volgende pizza!  

3. Je waterkoker

Grote kans dat na de zoveelste keer water koken voor je dagelijkse mok thee de binnenkant van je waterkoker wat bleek ziet. Er zullen waarschijnlijk wat kalkresten uit het kraanwater zijn achterbleven in de waterkoker die je er met een simpele afwasborstel niet bepaald makkelijk uitkrijgt. Giet in plaats van water daarom eens azijn in je waterkoker en laat het koken. Door de stoom van het azijn zal de kalkaanslag los komen en kan je die er zo uitgieten zonder extra moeite te hoeven doen. Lukt het de eerste keer niet? Herhaal het proces dan nog eens. Spoel de waterkoker daarna wel nog een keer goed door zodat de azijnsmaak niet achterblijft bij het zetten van je volgende kop thee.

4. Je kraan

Natuurlijk is het makkelijk om de buitenkant van je kraan weer te laten glimmen door wat azijn op een doek te druppelen en hem over de kraan te halen. Maar wist je dat azijn ook goed is voor de schoonmaak van de binnenkant van de kraan? Niet veel mensen maken het tuitje van de kraan ook goed schoon. Hiervoor kan azijn een simpele oplossing zijn. Vul een plastic zakje met een laagje azijn en bind het zakje zo om de kraan vast dat deze in de azijn hangt. Laat het zakje vervolgens een uur hangen en spoel daarna de kraan door met heet water. Zo ben je er weer zeker van dat alle azijnresten en alle viezigheid zijn weggespoeld.

5. Je wijnglazen

Krijg jij met geen mogelijkheid je wijnglazen volledig schoon en blijf je maar vinger- of watervlekken zien? Dip dan eens een doek in een klein beetje azijn zodat deze lichtelijk vochtig is en veeg ermee langs de binnen- en buitenkanten van je glazen. Heb je erg veel azijn liggen? Dan kun je ook de glazen laten weken in een badje van azijn. Spoel ze daarna wel even om met wat water en droog ze dan af met een stofvrije doek zodat je geen bittere azijnsmaak achterlaat. Het resultaat? Smetteloze glazen!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen