Anatomy 1000x1440

Eugenie leerde leven met chronische pijn

In Nederland zijn er meer dan 3,2 miljoen mensen met chronische pijnklachten. Valt daar iets aan te doen? Pijnexperts leggen het uit in Santé.

In Nederland zijn er meer dan 3,2 miljoen mensen met chronische pijnklachten. Pijn is subjectief: je kunt het voelen, maar het is op geen scan of foto te zien. De ervaring ervan is bovendien persoonlijk, want geen brein is hetzelfde. Twee mensen kunnen dezelfde prikkel krijgen maar die heel anders interpreteren.

Pijnpuzzel

Daar valt iets aan te doen, leggen pijnexperts uit in Santé. Waaronder pijncoach en ervaringsdeskundige Eugenie de Ruiter, die het boek Verklein je pijn schreef. Na een ongeval in 1995 ervaarde ze na herstel nog jaren pijn, die zo erg was dat normaal functioneren er niet meer inzat. Tijdens een revalidatietraject kwam ze tot een verrassende conclusie: haar pijn had niks meer met haar voormalige letsel te maken.

Leren begrijpen hoe pijn werkt, is volgens De Ruiter de eerste stap. Ook als er wél een duidelijke oorzaak is van de chronische pijn. “Aanhoudende pijn is een puzzel met veel stukjes”, zegt ze. “Die kun je makkelijker leggen als je weet wat er allemaal bij pijn komt kijken. Welke emoties ervaar je? Hoe gevoelig is je pijnsysteem? Is er sprake van een onderdrukte emotie of oud trauma, die of dat stress veroorzaakt en je immuunsysteem uit balans brengt? Het helpt om na te gaan waar je brein mogelijk dreiging ziet.”

In Santé van oktober 2022 leggen De Ruiter en medisch specialisten uit hoe chronische pijn werkt en wat je eraan kunt doen. Lees het artikel online of via een digitaal abonnement.

Leestip