Dit herken je als je in de zorg werkt

Je het een zwaar beroep. Je werkt onder hoge druk, met de kans om verbitterd te raken of een burn-out te krijgen. En toch is het het mooiste beroep dat je kent. Lees hier over de voor- en nadelen van werken in de zorg.

Je voelt je machteloos

Iedereen kent de beelden van de verpleegkundigen en artsen die op het hoogtepunt van de corona-crisis de afdruk van hun gezichtsbescherming lieten zien. Maar hoewel de uitputting dichtbij was, werd er ook overal geklapt, gezonden en werden er spandoeken opgehangen voor mensen in de zorg. Het klappen is afgelopen en elke ongevaccineerde coronapatiënt neemt op dit moment de plek in van vijftien ‘gewone’ patiënten. Patënten die wachten op ene hartoperatie of een behandeling tegen kanker horen nu steeds vaker dat hun behandeling wordt uitgesteld, aldus Diederik van Dijk, hoofd Intensive Care van het UMC Utrecht. Op dit moment blijkt tachtig procent van de coronapatiënten die op de IC belanden ongevaccineerd te zijn. Als je in de zorg werkt kan het je een machteloos gevoel geven dat er nu zulke lastige keuzes gemaakt moeten worden.

Je raakt verbitterd

Verbitterd raken is niet alleen iets voor mensen die tegenslag op tegenslag krijgen en niet gehoord worden. Onder zorgpersoneel komt verbittering relatief vaak voor Mensen die met hart en ziel voor bepaalde beroepen kiezen raken vaker verbitterd. Een belangrijk aspect bij het ontstaan van verbittering is dat je je voelt aangetast in je persoonlijke waarden. Het werk in de zorg ben je vaak gaan doen met een bepaalde overtuiging. Je wil iets betekenen voor de medemens maar voelt je steeds meer gebonden aan protocollen. Tel daar de grote werkdruk van de afgelopen corona-jaren bij op en je hebt alle reden om teleurgesteld te worden. Wanneer je bijvoorbeeld met twee verzorgers op een groep van veertig bewoners met dementie staat, is dat frustrerend. Daarbij worden mensen in de zorg vaak slecht betaald en niet altijd gezien of gewaardeerd door bijvoorbeeld managers. In het slechtste geval krijg je ook nog regelmatig de nodige kritiek te verduren van familieleden van de mensen die je verzorgt. Een gevoel van machteloos zijn tegenover een situatie, uitgeput raken en niet direct een oplossing zien is de weg naar verbitterd raken, zo weten psychologen.

Je twijfelt

Een briefschrijfster in Psychologie Magazine schreef: ‘Binnenkort rond ik mijn studie verpleegkunde af, maar ik voel me nog zo onbekwaam. Ik vind het erg lastig om samen te werken met andere disciplines in de thuiszorg. Vervelende gebeurtenissen betrek ik vaak op mezelf. Uit angst voor fouten ga ik extra studeren. Tegen mijn collega’s kijk ik enorm op, maar ik kan het goed met ze vinden. Ook met de cliënten kan ik uitstekend overweg. Heb ik de juiste keuze gemaakt met deze studie?’ Die twijfel hoort misschien bij heel veel beroepen, maar het verschil met werken in de zorg is dat je al heel vroeg in je loopbaan geconfronteerd wordt met groot menselijk leed, sterven en verdriet. Zoals de jonge co-arts die na jaren studie op haar eerste dag in het ziekenhuis een jonge vrouw zag sterven. Niemand in je opleiding bereid je daarop voor. Of de verpleegkundige die een jaar geleden in de ouderenzorg begon en de door met het coronavirus besmette mensen dagelijks zag leiden of zelfs overlijden. Geen wonder dat je soms twijfelt aan je beroepskeuze.

Je hebt het mooiste beroep

Het is niet onze bedoeling om je een slecht gevoel te geven. Daarom hier nog de voordelen op een rij!

  • Elke dag is verschillend. Zelfde protocol, zelfde routines, maar elke patiënt is anders.
  • Je werkt met een team van zeer getalenteerde en gedreven mensen.
  • Je kunt je kalmte bewaren in de meest heftige situaties.
  • Je leert elke dag nieuwe dingen omdat de medische wetenschap razendsnel verandert.
  • Je kunt iemands slechtste dag omtoveren in een mooie dag.
  • Het is geen 9-5 bureaubaan.
  • Je raakt niet snel meer van slag door een beetje bloed, zweet, tranen en urine.
  • Je ontmoet lieve, mooie mensen op hun zwaarste momenten en met een beetje geluk ben je een lichtpuntje of hun reddende engel.
  • Vergeet niet dat er in een ziekenhuis ook heel veel wordt gelachen (soms)

Bron: Adria Payne van de Belmont Universiteit

Tekst: Manon Sikkel, beeld: Getty Images

Boekentip

Belevenissen van een verpleger
bestel het boek hier
Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen