×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Test je gezondheid

Test je gezondheid
05.01.2011 - Redactie

De kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het zorgsysteem in Nederland staan steeds meer onder druk. Medisch specialisten van het Bronovo Ziekenhuis in den Haag ontwikkelden daarom de GezondheidsRisicoTest. Voorkomen is immers beter dan genezen.


Stijgende vraag naar zorg
De vraag naar zorg stijgt ieder jaar. Dat komt onder andere door de vergrijzing. Mensen leven langer en doen daardoor een groter beroep op de gezondheidszorg. Zo stijgen ouderdomsziektes als dementie tot 2025 met maar liefst 38 procent.

Daarnaast stijgt het aantal mensen met een chronische ziekte, zoals suikerziekte of nierschade. Deels is dit te verklaren door slechte leefgewoontes (o.a. ongezond eten, weinig beweging). Ook obesitas wordt hierdoor een steeds groter probleem.

Tot slot neemt de druk op de zorg toe doordat artsen – door technische ontwikkelingen – gewoonweg beter in staat zijn om meer ziektes te behandelen.

Meer over gezondheidszorg >

Oplopende personeelstekorten
In de Nederlandse gezondheidszorg is bovendien sprake van een tekort aan personeel. Dit komt doordat de demografische samenstelling van Nederland verandert: het aantal ouderen neemt relatief toe, terwijl het aantal jongeren relatief afneemt.

De oplossing: preventie
Om te zorgen dat het Nederlandse zorgstelsel voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijft, worden er oplossingen gezocht. Algemeen wordt preventie als de beste oplossing voor alle problemen gezien. Door ziekten in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen, kunnen kosten bespaard worden en kunnen mensen zelf snel maatregelen nemen, voordat een aandoening zich ontwikkelt.

De GezondheidsRisicoTest
Om iedereen een handje te helpen met het makkelijk opsporen van zijn of haar risicoziekten is de GezondheidsRisicoTest ontwikkeld door een grote groep medisch specialisten van het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag. De GezondheidsRisicoTest heeft een wetenschappelijke basis en is online beschikbaar voor iedereen.

Uit de test blijkt of deelnemers een verhoogd risico hebben op bepaalde aandoeningen. Het gaat dan om 22 veelvoorkomende behandelbare aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en verhoogde bloeddruk en om zes kankersoorten, zoals longkanker of borstkanker. Door deze risico’s in kaart te brengen, werkt de GezondheidsRisicoTest mee aan het preventief verbeteren van de gezondheid van Nederland en kunnen er eventueel eerder maatregelen worden genomen.

Zelf testen? Check: www.gezondheidsrisicotest.nl.
Wat vind je ervan?

Reacties

Verloskundigen slaan alarm over drukte in ziekenhuizen

20.11.2017 - Soms is het zo druk dat verloskundigen vier tot zes ziekenhuizen moeten bellen voor ze een plek vinden voor een vrouw die gaat bevallen. Lees verder

5 feiten over onze toiletgewoontes

19.11.2017 - Voor ons is naar het toilet gaan heel gewoon, maar dat geldt niet voor iedereen. Lees verder

De kleinste luier ooit

13.11.2017 - Voor premature baby's is iedere dag een gevecht. Buiten de baarmoeder zijn er bovendien veel meer prikkels. Pampers heeft nu speciaal voor premature baby's een lijn geïntroduceerd, waardoor schurende luiers verleden tijd worden. Lees verder

Deze vrouw legt uit hoe een bevalling werkt - aan de hand van een ballon

07.11.2017 - Het is moeilijk om van tevoren in te schatten wat je kunt verwachten van een bevalling. Dit filmpje geeft een verrassend goede uitleg. Lees verder

Hoe is onze levensverwachting?

07.11.2017 - Onze levensverwachting stijgt iets minder hard dan werd gedacht. Lees verder

Echo tijdens de bevalling kan complicaties voorkomen

07.11.2017 - Soms moet er tijdens een bevalling op het laatste moment toch voor een spoedkeizersnede gekozen worden. In het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt onderzoek gedaan naar het doen van een echo tijdens de bevalling. Lees verder

Hoe vaak gaan we gemiddeld naar de huisarts?

02.11.2017 - Ben jij vorig jaar naar de huisarts geweest? Dan hoor je bij de 78 procent van de Nederlanders die in 2016 naar de huisarts ging. Lees verder

Een burn-out hoort erbij?

26.10.2017 - Het onderwerp burn-out wordt steeds vaker besproken. Steeds vaker komt het voor bij de relatief jonge groep millennials. Dat de burn-out steeds vaker een onderwerp in de media is, zorgt ervoor dat een burn-out door 38 procent van de millennials wordt gezien als normaal. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 134 |
Daghoroscoop
Schorpioen

Jij bent niet in de stemming voor moeilijkheden. Sommige dingen laten zich…

» Naar de daghoroscopen

Mis niets van Santé

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van onze
tips en artikelen over een gezond, gelukkig, fit, mooi en
lekker leven. En mis geen enkele Klik & Win!