Placeholder

Stoornissen na beroerte meestal blijvend

Na een beroerte houdt 70 procent van de mensen last van klachten op het gebied van denken, emotie, gedrag of taal.

Elke dag krijgen meer dan 100 mensen in Nederland een beroerte en belanden in het ziekenhuis. Driekwart van deze mensen overleeft de beroerte. Toch zijn de gevolgen vaak zeer ingrijpend.

‘Na een beroerte zie je mensen veranderen. Ze krijgen een ander temperament, een andere persoonlijkheid. Voor de omgeving is het moeilijk te accepteren dat de echtgenoot, ouder of kind niet meer dezelfde persoon is als vroeger,’ vertelde Peter Schoof directeur van de Hersenstichting.

Tijdens een beroerte krijgen delen van de hersenen tijdelijk geen bloedtoevoer, waardoor ze beschadigd kunnen raken. Dit verklaart waarom mensen soms veranderen.

Gevolgen
De gevolgen van een beroerte kunnen heel verschillenden zijn. Klachten variëren van mentale traagheid, een slechte concentratie, vergeetachtigheid en een verminderde coördinatie tot karakterveranderingen. De ernst van de stoornissen heeft te maken met de mate van beschadiging van de hersenen maar dingen als leeftijd en fysieke conditie spelen een rol.

De Hersenstichting start dit jaar met een onderzoeksprogramma naar beroerte. Door dit onderzoek hoopt de Hersenstichting patiënten beter te kunnen behandelen na hun beroerte. Via de website www.hersenstichting.nl is nu al de folder Leven na een beroerte te downloaden.