Placeholder

Liggen verhoogt kans kunstmatige inseminatie

Vrouwen die na kunstmatige inseminatie een kwartier op hun rug blijven liggen hebben 50 procent meer kans om zwanger te worden dan wanneer ze meteen opstaan. Zo blijkt uit onderzoek, geleid door gynaecologe-in-opleiding Inge Custers van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die na de behandeling een kwartier met opgetrokken benen blijven liggen anderhalf keer meer kans hebben op zwangerschap dan vrouwen die meteen opstaan. Bij vrouwen die meteen opstaan is de kans op bevruchting 18 procent, bij vrouwen die bleven liggen is dat al 27 procent.

Hoe dit kan weten onderzoekers nog niet maar vrouwen wordt geadviseerd de arts te vragen of ze even mogen blijven liggen. Bij een succesvolle behandeling hoeft er namelijk niet over gegaan te worden op andere, meer ingrijpende en kostbare behandelingen zoals bijvoorbeeld IVF.

Kunstmatige inseminatie, waarbij sperma met behulp van een injectiespuit direct in de baarmoeder wordt gebracht, is wereldwijd de meest gebruikte vruchtbaarheidsmethode. In Nederland krijgen bijna 30.000 vrouwen deze behandeling.