Placeholder

Hulp van vriendinnen bij afvallen niet nodig

Vrouwen krijgen tijdens het afvallen liever steun van hun partner of online mede-afvaller dan van een vriendin.

Opmerkelijk: hoewel de helft van de vrouwen met overgewicht extra gemotiveerd is om af te vallen wanneer zij kijkt naar een vriendin met overgewicht, steun hoeven afslankende vrouwen niet van een vriendin. Dat krijgen ze liever van hun partner of online mede-afvallers. Dit blijkt uit een enquête van voedingsdeskundige Anne de Graaf van Afvallen met Anne op Valtaf.nl.

Te zwaar
Van de 340 ondervraagde vrouwen heeft 67 procent overgewicht. Zij hebben allemaal een of meer te zware vriendinnen. De helft van de respondenten maakt zich zorgen over de gezondheid van vriendinnen met overgewicht, maar zegt dat niet tegen ze. Tegelijkertijd vinden evenveel vrouwen het fijn dat vriendinnen dikker zijn, dan lijken ze zelf immers slanker.

Meer tips en informatie over afvallen >

De helft van de vrouwen schaamt zich nooit voor haar dikke vriendin. Wel geeft bijna een kwart aan dat ze zich zelf wel schamen wanneer ze overgewicht hebben. Vrouwen met overgewicht blijken bovendien strenger te zijn voor anderen met overgewicht. Driekwart van hen heeft wel eens iemand met overgewicht nagestaard, uitgelachen of bekritiseerd. Slechts 15 procent van de mensen met een gezond gewicht heeft dit ooit gedaan.

Lelijk?
Alle ondervraagden gunnen hun vriendinnen een gezond gewicht. Een op de tien gunt het haar vriendin alleen als ze zelf ook een gezond gewicht hebben. Frappant: één derde van de vrouwen vindt overgewicht bij zichzelf lelijker dan bij anderen. Daarbij is de helft van de ondervraagden jaloers op mensen die lekker in hun vel zitten ondanks dat ze overgewicht hebben.

Opmerkelijk: ziekenhuisverblijf daalt >