Placeholder

Lachgas als pijnbestrijding bij bevalling?

Verloskundigen bekijken of het mogelijk is om lachgas in Nederland weer in te voeren als pijnbestrijding bij bevallingen, zo meldt de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV).

Vroeger werd lachgas ook al gebruikt bij bevallingen, maar omdat zwangere vrouwen, verloskundigen en ziekenhuispersoneel daar last van kregen, werd het verdovende gas niet meer gebruikt bij een geboorte. De KNOV is momenteel aan het experimenteren met lachgas om te onderzoeken of het middel weer terug mag op de lijst van pijnbestrijdingsmethodes.

Pijnbestrijding
Nu is het nog zo dat veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisbevalling omdat ze dan een ruggenprik kunnen krijgen. Een ruggenprik kan echter alleen door een anesthesist worden gezet. Het voordeel van lachgas is dat de stof ook gewoon door verloskundigen toegediend kan worden.

Opmerkelijk! Flossen vergroot de kans op zwangerschap

De tot nu toe succesvol uitgevoerde proeven vonden plaats in geboortecentra waar goede afzuigmogelijkheden voorhanden waren, zodat de omstanders zo min mogelijk last hadden van het gas. In geboortecentra kunnen vrouwen tevens onder begeleiding van verloskundigen bevallen. En daar is het nu net om te doen.

Na afloop van alle experimenten van de KNOV bekijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Ministerie van VWS de mogelijkheden om lachgas als pijnstilling te herinvoering. Zorgverzekeraars staan er zelfs positief tegenover, aldus de KNOV.

Extra kraambedden
Daarbij denkt de organisatie dat vrouwen in de toekomst wellicht eerder geneigd zijn om onder leiding van een verloskundige te bevallen, bijvoorbeeld in een geboortecentrum, als ze daar ook pijnbestrijding kunnen krijgen. Dit zal het extra aantal benodigde kraamkamers in ziekenhuizen terugdringen.

Lees ook: de uitbraak van de EHEC-bacterie is voorbij >

(