×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zo herken je een goede olijfolie

Goede olijfolie kiezen
22.12.2018 - Redactie

Hoe herken je nu een goede olijfolie? Wat zegt de kleur, de geur en wat vertelt het etiket? En moet olijfolie echt altijd zo duur zijn, of kan een goedkopere olijfolie ook goed zijn?


Samen met de Nederlandse olijfoliesommelier Wilma helpen we je bij het kiezen van een goede olijfolie. Wilma heeft een 4-jarige opleiding gevolgd en ze weet dus precies waar je op moet letten bij het kiezen van een olijfolie.

De kleur van de fles en het etiket
Het eerste wat je doet om te onderzoeken of het om een goede fles olijfolie gaat, is niet heel anders dan bij het uitkiezen van een fles wijn: je leest het etiket. Ook de kleur van de fles verraad de kwaliteit. Zit de olijfolie in een doorzichtige lichte fles? Niet kopen. Licht, lucht en tijd zijn de grootste vijanden van olijfolie. Dus olijfolie moet in een donkere fles zitten.

Welke datum staat er op de fles?
Steeds meer ‘slechte’ producenten weten dat olijfolie in een donkere fles hoort te zitten. Dus dan kijk je op het etiket; een goede olijfolie vermeldt ‘extra vierge’, het land – of liefst zelfs de streek – van herkomst en de houdbaarheidsdatum. Maar dan nog ben je niet zeker, want olijfolie krijgt pas een houdbaarheidsdatum als hij uit de tank in de fles gaat. En het kan al lang in de tank zitten. Dus als er een oogstdatum op de fles staat dan weet je in ieder geval dat je “verse” olijfolie koopt.

Dit zegt de prijs
Vervolgens kijk je naar de prijs. Er is ongeveer tussen de 5 en 15 kilo olijven nodig voor 1 liter en 1 boom genereert tussen de 10 en 15 kilo olijfolie. Een halve liter voor minder dan 10 euro? Dan kan het geen goede kwaliteit zijn of is het oude oogst. En in tegenstelling tot wijn, wordt olijfolie niet mooier met de tijd. Bewaar je geopende flessen olijfolie dus zeker niet te lang, maar maak de olijfolie op.

De kleur van de olijfolie
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zegt de kleur van olijfolie je niets over de smaak. Het is een fabeltje dat groenige olie beter is dan gele, want de kleur vertelt niets over de kwaliteit.

De geur van de olijfolie
Als je aan de olie kan ruiken, zal je al zeker geen slechte kopen. Je neus detecteert het meteen als een olijfolie niet goed is. Een vieze geur is gemakkelijk te herkennen. Denk maar aan de geur van oud vet, bedorven salami of van sportkleren die je pas na een week uit je tas haalt. Oude olijfolie of olijfolie die op een te warme, lichte plek wordt bewaard, gaat achter in geur en smaak. Een goede olijfolie ruikt fris en grassig.

Doe een smaaktest
Heb je na het proeven de neiging om je keel te schrapen of te kuchen, dan is de kwaliteit goed. Hoe scherper olijfolie smaakt, hoe gezonder die is. In een zachte olijfolie zitten minder polyfenolen dan in een scherpe, wat te maken heeft met het aantal antioxidanten die erin zitten. Dat verschil proef je.

Meer weten over olijfolie? Vanaf deze maand ligt Olijfolie: het naslagwerk (€25,99 – Uitgeverij Lannoo) van Wilma van Grinsven-Padberg in de winkel. Hét boek over olijfolie, inclusief verrassende recepten.

Roberta Sorge

Wat vind je ervan?

Reacties

Emotionele honger of trek

18.01.2019 - Met deze snelle check ga je na of je echt trek hebt of dat de emo-eter in jezelf naar boven is gekomen. Lees verder

3x slimme swap: Hüttenkäse

12.01.2019 - Hüttenkäse bevat weinig calorieën en veel proteïne, daardoor zorgt het voor een verzadigd gevoel. Een goede toevoeging aan je voedingspatroon. Lees verder

tussendoortjes 100 calorieën

09.01.2019 - Deze gezonde tussendoortjes helpen je de middag door. Lees verder

Saus dunner maken

03.01.2019 - Met deze tips maak je een te dikke saus dunner. Lees verder

Recept voor wentelteefjes gemaakt van oliebollen

01.01.2019 - Heb jij oliebollen over en ben je het zat om ze zo te eten? Maak er wentelteefjes van. Lees verder

Feiten en fabels over olijfolie

29.12.2018 - Kun je nu wel of niet in bakken in extra vierge olijfolie? En hoe zit het met de gezondheidsvoordelen van olijfolie? Lees verder

Hoe maak ik zelf appelmoes?

27.12.2018 - Met dit recept maak je zelf appelmoes. Dat blijft toch stiekem de allerlekkerste appelmoes. Lees verder

Eten over? Dit kun je met de kliekjes doen

26.12.2018 - Slim koken met de kliekjes van het kerstdiner. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 139 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Jouw energie is vandaag prima in orde. Je kunt meer dan je ooit voor mogelijk…

» Naar de daghoroscopen