×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zelf kiemen, zo doe je dat

Zelf kiemen kweken
05.10.2018 - Redactie

In haar column schrijft Annemiek deze maand dat ze de smaak van het kiemen te pakken heeft. Ook proberen?


Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn groenten waarvan je niet de volwassen plant opeet, maar de kiemplantjes: de jonge plantjes die uit de zaadjes komen. Bijna alle zaden, granen en peulvruchten kunnen worden gekiemd. Koop wel altijd biologische zaden van goede kwaliteit. Let erop dat de zaden niet gebroken zijn, want dan kiemen ze niet. Eenmaal gekiemd, kun je ze ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Hier kun je kiemen van maken
Zaden
Sesam, zonnebloem, boekweit, pompoen

Groentezaad
Alfalfa, radijs, boerenkool, fenegriek, raap

Peulvruchten of bonen
Mungbonen, linzen, kikkererwten, groene erwten

Granen
Gerst, maïs, tarwe, quinoa, amarant, rogge

Dit heb je nodig

  • Glazen pot zonder deksel
  • Stukje kaasdoek (een panty kan ook)
  • Elastiek
  • Water
  • Biologische zaden/granen/peulvruchten

Zo maak je het
Spoel de zaden af met water. Doe ze in de pot en bedek met een paar centimeter afgekoeld gekookt water. Dek de pot af met de doek, doe het elastiek erom en laat een nacht staan op een warme donkere plek. Spoel de zaden de volgende ochtend af met koud water, zonder ze uit de pot te halen. Laat ze goed uitlekken. Zet de pot terug in het donker. Herhaal het spoelen twee keer per dag tot het zaad gaat kiemen. Zet de pot op een zonnige vensterbank, die niet de hele dag in de volle zon staat. Oogst als je kiemen de gewenste grote hebben.

Wil je niets missen van Santé? Volg ons ook op Facebook en Instagram.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Fermenteren

16.10.2018 - Door te fermenteren blijft voedsel langer houdbaar, dat is waar het fermenteren oorspronkelijk door begonnen is. Maar wist je dat het Deense sterrenrestaurant Noma deze techniek gebruikt voor alle gerechten? Lees verder

Gember bewaren

13.10.2018 - Een gemberwortel komt vaak niet in één keer op, gelukkig kun je gember prima een tijdje bewaren. Lees verder

Groenten opnieuw laten groeien

12.10.2018 - Van deze (restjes) groenten kun je een nieuwe groente kweken. Lees verder

Zelf kiemen kweken

05.10.2018 - In haar column schrijft Annemiek deze maand dat ze de smaak van het kiemen te pakken heeft. Ook proberen? Lees verder

Seizoensproducten oktober

01.10.2018 - Deze ingrediënten zijn deze maand in season. Lees verder

Nieuwe smaken M&M's

27.09.2018 - Nu al zin om te proeven. Lees verder

Beste koffie in Nederland

25.09.2018 - Koffieliefhebbers opgelet, de honderd beste plekken om koffie te drinken zijn bekend gemaakt. Lees verder

Gezonde lunch voorbereiden

23.09.2018 - Maak van zondag je prepdag en lunch de hele week lekker en gezond. Zo kom je niet meer in de verleiding om te zwichten voor een ongezonde kantinehap. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 136 |
Mis niets
Daghoroscoop
Weegschaal

Je kunt vandaag rustig eens wat risico nemen. Het is een zeer gunstige tijd om…

» Naar de daghoroscopen