×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zelf kiemen, zo doe je dat

Zelf kiemen kweken
05.10.2018 - Redactie

In haar column schrijft Annemiek deze maand dat ze de smaak van het kiemen te pakken heeft. Ook proberen?


Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn groenten waarvan je niet de volwassen plant opeet, maar de kiemplantjes: de jonge plantjes die uit de zaadjes komen. Bijna alle zaden, granen en peulvruchten kunnen worden gekiemd. Koop wel altijd biologische zaden van goede kwaliteit. Let erop dat de zaden niet gebroken zijn, want dan kiemen ze niet. Eenmaal gekiemd, kun je ze ongeveer een week in de koelkast bewaren.

Hier kun je kiemen van maken
Zaden
Sesam, zonnebloem, boekweit, pompoen

Groentezaad
Alfalfa, radijs, boerenkool, fenegriek, raap

Peulvruchten of bonen
Mungbonen, linzen, kikkererwten, groene erwten

Granen
Gerst, maïs, tarwe, quinoa, amarant, rogge

Dit heb je nodig

  • Glazen pot zonder deksel
  • Stukje kaasdoek (een panty kan ook)
  • Elastiek
  • Water
  • Biologische zaden/granen/peulvruchten

Zo maak je het
Spoel de zaden af met water. Doe ze in de pot en bedek met een paar centimeter afgekoeld gekookt water. Dek de pot af met de doek, doe het elastiek erom en laat een nacht staan op een warme donkere plek. Spoel de zaden de volgende ochtend af met koud water, zonder ze uit de pot te halen. Laat ze goed uitlekken. Zet de pot terug in het donker. Herhaal het spoelen twee keer per dag tot het zaad gaat kiemen. Zet de pot op een zonnige vensterbank, die niet de hele dag in de volle zon staat. Oogst als je kiemen de gewenste grote hebben.

Wil je niets missen van Santé? Volg ons ook op Facebook en Instagram.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Gegrilde perziken

17.12.2018 - Een bijgerecht met gegrilde perzik, ham, marsalawijn en rozijnen. Lees verder

Citroentaart met blauwe bessen

16.12.2018 - Zin om iets te bakken? Wat dacht je van deze citroentaart met blauwe bessen. Lees verder

Portie friet

07.12.2018 - Dit hadden we liever niet geweten. Lees verder

Taugé kweken

02.12.2018 - Taugé kweken is niet heel moeilijk. Wat je nodig hebt, is een week geduld en af en toe tijd om het water te verversen. Lees verder

Ember thermobekers

02.12.2018 - Ben je veel onderweg en kun je het waarderen als je warme drank of soep op precies de juiste temperatuur blijft? Dan is de nieuwe slimme thermobeker van Ember iets voor jou. Lees verder

Zijn het pepernoten of kruidnoten?

01.12.2018 - Sinterklaas blijft een gezellige feestdag en iets lekkers mag daarbij niet ontbreken. Vooral pepernoten zijn favoriet. Of kruidnoten... Of mag je beide benamingen gebruiken? Lees verder

Seizoensgroenten december

01.12.2018 - Dit zijn de seizoensgroenten om deze maand in je winkelwagen te leggen. Lees verder

Truffels

29.11.2018 - Wist je dit al over truffels? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 137 |
Mis niets
Daghoroscoop
Boogschutter

Jij wilt ook wel eens in het middelpunt van de belangstelling staan, nietwaar?…

» Naar de daghoroscopen