×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Donkere pigmentvlekken in je gezicht

Donkere pigmentvlekken in je gezicht
06.04.2015 - Redactie

Misschien heb je altijd al last gehad van pigmentvlekken, of valt het je opeens op dat je er één hebt. Bij nadere inspectie lijkt het wel zo’n pigmentvlek die oudere mensen op hun handen hebben. Wat kun je ertegen doen?


Wat is pigment?
Melanine (of pigment) is de stof die kleur geeft aan de huid, het haar en de ogen. Een albino mist bijvoorbeeld de stof melanine en heeft daarom wit haar en een witte huid. Een pigmentvlek ontstaat wanneer er extra pigment wordt aangemaakt en de donkere kleurstof zich ophoopt in de huid: je spreekt dan van hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is in de meeste gevallen ongevaarlijk. Cosmetisch gezien kan het wel heel storend zijn, omdat het vooral in het gezicht optreedt.

Welke vormen van hyperpigmentatie komen veel voor?

Zonnevlekken
Zonnevlekken zijn de meest voorkomende soort pigmentvlekken. Rond de 80 procent van de mensen van middelbare leeftijd, zowel vrouwen als mannen, heeft er last van. Deze bruine verkleuringen zie je vooral in het gezicht en op de handen. Ze ontstaan daar omdat deze lichaamsdelen het vaakst in aanraking komen met het zonlicht (uv-stralen). Vrijwel alle zonnevlekken zijn ongevaarlijk. Veranderen ze echter van vorm of ontstaan er bultjes, dan is het verstandig om direct een bezoek aan de huisarts of dermatoloog te brengen.

Zwangerschapsmasker
Een zwangerschapsmasker komt vooral voor bij zwangere vrouwen, maar ook vrouwen die de pil slikken kunnen er last van krijgen. Deze vlekken ontstaan onder invloed van hormonen, meestal op het voorhoofd, de neus en de wangen. Ze variëren van grootte, in tegenstelling tot de ouderdomsvlekken: die zijn meestal klein en donker. Bij een zwangerschapsmasker kan het voorkomen dat het hele gezicht verkleurt zodat het net lijkt of iemand een masker draagt. Het verdwijnt meestal enkele maanden na de bevalling. Heb je er last van, blijf dan consequent uit de zon en smeer je gezicht elke dag in met een hoge (50+) factor.

Acnevlekken
Wie vroeger acne heeft gehad, kan blijven zitten met een vervelende erfenis: littekens of rode vlekken. Minder bekend is acne ook pigmentstoornissen kan veroorzaken. Deze donkere vlekken ontstaan wanneer de huid tijdens de ontstekingsfase te veel wordt blootgesteld aan de zon. De kans op hyperpigmentatie neemt dan toe, de huid is immers zeer kwetsbaar en zal makkelijk verkleuren. Meestal trekken deze vlekken vanzelf weer weg, hoewel dat even kan duren: soms wel tot drie jaar of langer.

Behandelingen tegen pigmentvlekken

Lasertherapie
Bij de bestrijding van pigmentvlekken kunnen de nieuwste behandelingen uitkomst bieden. De laser bijvoorbeeld: tijdens een behandeling dringt de laserstraal de huid binnen en laat het pigment ‘verdampen’. Hierdoor zal de huid zich vernieuwen en het pigment worden opgeruimd. Na een aantal behandelingen is de onderste laag van de pigmentophoping bereikt en zal de zichtbare vlek zo goed als verdwenen zijn. Tijdens en na de laserbehandelingen is het raadzaam uit de zon te blijven en de huid zorgvuldig met een hoge factor in te smeren. Belangrijk is om het laseren door een gerenommeerde kliniek te laten uitvoeren. Laat je adviseren en laat je niet verleiden door lage prijzen.

Microdermabrasie
Microdermabrasie is een mechanische peeling, vooral geschikt bij gekleurde acnelittekens en zonnevlekken. Het apparaat schuurt een dun laagje van de huid en de specialist kan focussen op pigmentvlekken door ze intensiever te schuren. Vaak zijn meer behandelingen nodig, maar hoeveel precies hangt of van het huidtype en de diepte van de pigmentstoornis. Ook bij microdermabrasie geldt: tijdens en tot zes weken na de behandeling uit de zon blijven en de huid altijd insmeren met een hoge factor. Als je voor microdermabrasie kiest, kun je dat het best eerst overleggen met de dermatoloog. Een zwangerschapsmasker kun je er bijvoorbeeld niet mee verwijderen.

Een speciale crème
Problemen met pigmentatie zijn heel complex. Een pigmentvlek wegsmeren gaat niet zomaar. Het meest effectieve ingrediënt tegen pigmentvlekken is Hydroquinone, een soort ‘bleekmiddel’ dat de huid kan oplichten en pigmentvlekken doet verdwijnen. Het is een heftig ingrediënt. Sinds vijftien jaar is dit ingrediënt in hogere concentratie dan 2 procent verboden om zonder recept in Europa te verkopen. Het kan namelijk de huid beschadigen: er kunnen blijvende witte vlekken ontstaan of juist zwarte. Wil je een blekende crème gebruiken? Koop die dan niet  zomaar via internet, maar vraag een doorverwijzing voor de dermatoloog, die kan de juiste crème voor je samenstellen en je advies geven over het gebruik van de crème.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Waarom worden je nagels zacht en breekbaar in water?

12.10.2018 - Na een lang bad of een grondige schoonmaakbeurt zijn je nagels zacht en breekbaar door de blootstelling aan het water. Hoe komt dat? Lees verder

Haar wassen zonder shampoo

03.10.2018 - Esmir zweert shampoo af. 'Na drie weken lijk ik op een vogelverschrikker.' Benieuwd hoe haar haar er na acht weken uitziet? Lees verder

Beach hair

30.08.2018 - Breng je geen tijd meer door op het strand? Je hoeft geen afscheid te nemen van je beach hair. Lees verder

Droogshampoo

29.08.2018 - Is het een goed idee om het wassen van je haar nog een dag uit te stellen met droogshampoo? Lees verder

Het bewijs dat een pony je misschien wél staat

13.08.2018 - Een pony laten knippen of niet? Lees verder

Duurzame beautyproducten

12.08.2018 - Sophie is dol op beautyproducten, liefst in luxe potjes en tubes. Maar nu ze milieubewuster is gaan leven, bekijkt ze alles met een nieuwe blik: 'Zijn mijn favoriete crèmes eigenlijk wel verantwoord?' Lees verder

Knot wrap Lush

09.08.2018 - De knot wrap van Lush kun je onder andere gebruiken als cadeauverpakking, haarband of tas. Superhandig en duurzaam. Lees verder

Uitgelopen eyeliner

09.08.2018 - Na jaren van gehannes met uitgelopen eyeliner is Annalot (41) er klaar mee. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 60 |
Mis niets
Daghoroscoop
Weegschaal

Je hebt een goed verstand. Toch laat jij je leiden door je gevoel. Je neemt…

» Naar de daghoroscopen