×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Donkere pigmentvlekken in je gezicht

Donkere pigmentvlekken in je gezicht
06.04.2015 - Redactie

Misschien heb je altijd al last gehad van pigmentvlekken, of valt het je opeens op dat je er één hebt. Bij nadere inspectie lijkt het wel zo’n pigmentvlek die oudere mensen op hun handen hebben. Wat kun je ertegen doen?


Wat is pigment?
Melanine (of pigment) is de stof die kleur geeft aan de huid, het haar en de ogen. Een albino mist bijvoorbeeld de stof melanine en heeft daarom wit haar en een witte huid. Een pigmentvlek ontstaat wanneer er extra pigment wordt aangemaakt en de donkere kleurstof zich ophoopt in de huid: je spreekt dan van hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie is in de meeste gevallen ongevaarlijk. Cosmetisch gezien kan het wel heel storend zijn, omdat het vooral in het gezicht optreedt.

Welke vormen van hyperpigmentatie komen veel voor?

Zonnevlekken
Zonnevlekken zijn de meest voorkomende soort pigmentvlekken. Rond de 80 procent van de mensen van middelbare leeftijd, zowel vrouwen als mannen, heeft er last van. Deze bruine verkleuringen zie je vooral in het gezicht en op de handen. Ze ontstaan daar omdat deze lichaamsdelen het vaakst in aanraking komen met het zonlicht (uv-stralen). Vrijwel alle zonnevlekken zijn ongevaarlijk. Veranderen ze echter van vorm of ontstaan er bultjes, dan is het verstandig om direct een bezoek aan de huisarts of dermatoloog te brengen.

Zwangerschapsmasker
Een zwangerschapsmasker komt vooral voor bij zwangere vrouwen, maar ook vrouwen die de pil slikken kunnen er last van krijgen. Deze vlekken ontstaan onder invloed van hormonen, meestal op het voorhoofd, de neus en de wangen. Ze variëren van grootte, in tegenstelling tot de ouderdomsvlekken: die zijn meestal klein en donker. Bij een zwangerschapsmasker kan het voorkomen dat het hele gezicht verkleurt zodat het net lijkt of iemand een masker draagt. Het verdwijnt meestal enkele maanden na de bevalling. Heb je er last van, blijf dan consequent uit de zon en smeer je gezicht elke dag in met een hoge (50+) factor.

Acnevlekken
Wie vroeger acne heeft gehad, kan blijven zitten met een vervelende erfenis: littekens of rode vlekken. Minder bekend is acne ook pigmentstoornissen kan veroorzaken. Deze donkere vlekken ontstaan wanneer de huid tijdens de ontstekingsfase te veel wordt blootgesteld aan de zon. De kans op hyperpigmentatie neemt dan toe, de huid is immers zeer kwetsbaar en zal makkelijk verkleuren. Meestal trekken deze vlekken vanzelf weer weg, hoewel dat even kan duren: soms wel tot drie jaar of langer.

Behandelingen tegen pigmentvlekken

Lasertherapie
Bij de bestrijding van pigmentvlekken kunnen de nieuwste behandelingen uitkomst bieden. De laser bijvoorbeeld: tijdens een behandeling dringt de laserstraal de huid binnen en laat het pigment ‘verdampen’. Hierdoor zal de huid zich vernieuwen en het pigment worden opgeruimd. Na een aantal behandelingen is de onderste laag van de pigmentophoping bereikt en zal de zichtbare vlek zo goed als verdwenen zijn. Tijdens en na de laserbehandelingen is het raadzaam uit de zon te blijven en de huid zorgvuldig met een hoge factor in te smeren. Belangrijk is om het laseren door een gerenommeerde kliniek te laten uitvoeren. Laat je adviseren en laat je niet verleiden door lage prijzen.

Microdermabrasie
Microdermabrasie is een mechanische peeling, vooral geschikt bij gekleurde acnelittekens en zonnevlekken. Het apparaat schuurt een dun laagje van de huid en de specialist kan focussen op pigmentvlekken door ze intensiever te schuren. Vaak zijn meer behandelingen nodig, maar hoeveel precies hangt of van het huidtype en de diepte van de pigmentstoornis. Ook bij microdermabrasie geldt: tijdens en tot zes weken na de behandeling uit de zon blijven en de huid altijd insmeren met een hoge factor. Als je voor microdermabrasie kiest, kun je dat het best eerst overleggen met de dermatoloog. Een zwangerschapsmasker kun je er bijvoorbeeld niet mee verwijderen.

Een speciale crème
Problemen met pigmentatie zijn heel complex. Een pigmentvlek wegsmeren gaat niet zomaar. Het meest effectieve ingrediënt tegen pigmentvlekken is Hydroquinone, een soort ‘bleekmiddel’ dat de huid kan oplichten en pigmentvlekken doet verdwijnen. Het is een heftig ingrediënt. Sinds vijftien jaar is dit ingrediënt in hogere concentratie dan 2 procent verboden om zonder recept in Europa te verkopen. Het kan namelijk de huid beschadigen: er kunnen blijvende witte vlekken ontstaan of juist zwarte. Wil je een blekende crème gebruiken? Koop die dan niet  zomaar via internet, maar vraag een doorverwijzing voor de dermatoloog, die kan de juiste crème voor je samenstellen en je advies geven over het gebruik van de crème.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Eerste hulp bij make-upvlekken

15.10.2017 - Met deze tips krijg je je kleding weer vlekvrij. Lees verder

10 redenen om vandaag geen beha te dragen

13.10.2017 - Het is no bra day. Waarom zou je je beha vandaag uittrekken? Lees verder

Verzorg je droge handen

08.10.2017 - Sinds het buiten iets kouder is, zijn onze handen meteen droger. Ze kunnen wat extra verzorging gebruiken. Met deze tips houd je de huid van je handen zacht en soepel. Lees verder

Weg met ingegroeide haren

01.10.2017 - Ingegroeide haren kunnen heel pijnlijk zijn. Voorkom en behandel ingegroeide haren met deze tips. Lees verder

Hoe weet je of je jong grijs wordt?

30.09.2017 - De eerste grijze haren kunnen confronterend zijn, vooral als je nog best jong bent. Waar de een halverwege de twintig helemaal grijs is, vindt een ander tot in de dertig geen grijze haren. Hoe kan dat? Lees verder

Is het slecht om te slapen met nat haar?

29.09.2017 - Als je je haar 's avonds wast en niet föhnt, is het soms nog niet droog als je gaat slapen. Is dat slecht voor je haar? Lees verder

Wat kun je doen tegen schilfers in je wenkbrauwen?

25.09.2017 - Je kunt het hele jaar door last hebben van schilfers in je wenkbrauwen, maar het kan ook dat je er pas last van hebt zodra het weer begint om te slaan. Wat kun je ertegen doen? Lees verder

Zo maak je beach waves

23.09.2017 - Het strandseizoen is voor de meesten van ons voorbij. Toch hoeven we nog geen afscheid te nemen van die mooie slag in ons haar. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 58 |
Daghoroscoop
Weegschaal

Jij wordt een beetje nerveus van al die veranderingen om je heen. Waarom toch?…

» Naar de daghoroscopen