Placeholder

Tv-tip: Het geheime leven van het brein

Wetenschapsprogramma Labyrint onderzoekt vanavond de werking van de hersenen in rustperiodes. Want wat doen onze hersenen als wij bijvoorbeeld slapen?

Lange tijd heerste er onder neuronwetenschappers de opvatting dat er in het brein tijdens rustperiodes niets noemenswaardigs gebeurt. Uit recent onderzoek blijkt echter dat het brein voortdurend actief is, ook als we bijvoorbeeld slapen of onder narcose zijn. Sterker nog: het brein verliest de meeste energie aan niets doen.  Er gebeurt dus wel degelijk wat in onze hersenen wanneer we niets aan het doen zijn.

Default brein
Maar wat gebeurt er dan precies? Deze zogenaamde achtergrondactiviteiten vinden plaats in speciale hersengebieden: het default brein. Sommige wetenschappers noemen het zelfs ‘een nieuw orgaan’ in de hersenen.

Dat zogeheten default brein zou onder meer een grote rol spelen bij het plannen van toekomstige activiteiten en het verwerken van herinneringen. Daarnaast zijn er zelfs vermoedens dat ziektes als Alzheimer, schizofrenie, depressie, ADHD en autisme te maken hebben met een afwijking in deze hersengebieden.

Mindfulness
In deze aflevering duiken de wetenschappers ook in de wereld van meditatie. Want meditatie is razendpopulair en met name de verwesterde variant Mindfulness krijgt wereldwijd steeds meer fans. Maar helpt het ons echt?

Eerder onderzoek van Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wees uit dat een therapie gebaseerd op Mindfulness een goede behandeling kan zijn voor ernstige depressie. Speckens denkt zelfs dat meditatie een alternatief kan zijn voor anti-depressiva.

Handig: direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de Labyrint Twittersessie. Stel je vragen via Twitter of Chat op www.labyrint.nl.

Labyrint: het geheime leven van het brein, 7 december, 21:25 uur, Nederland 2