Placeholder

Tijdgebrek. Wat kies je: slapen of sporten?

Een dag heeft maar 24 uur en we moeten kiezen hoe we die tijd invullen. Stel je kunt kiezen tussen extra slaap of extra sporten. Wat is dan de beste keuze?

Ondanks de vele onderzoeken die er worden gedaan naar slaap, gezondheid en sport, is er geen enkel onderzoek dat een duidelijk antwoord geeft op deze vraag. Christopher Kline is bewegings- en slaapexpert. Hij bevestigt dat er geen sluitend antwoord is. Er zijn wel onderzoeken die een relatie aantonen tussen slaap en beweging, maar ze tonen nooit een oorzaak-gevolg aan.

De voordelen van extra slaap
Er zijn meerdere onderzoeken waaruit blijkt dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je de volgende dag beter sportgedrag vertoont. Maar als je gaat sporten, slaap je in de nacht die volgt niet per se beter. Kortom: als je goed uitgerust bent, is de kans groter dat je gaat sporten en je kunt meer geven als je uitgerust bent, maar er is geen bewijs dat dat sportgedrag leidt tot een structurele verbetering in je nachtrust en/of lichaamsbeweging.

De voordelen van extra sporten
Misschien kun je toch beter de wekker om 06.00 zetten, je sneakers aandoen en gaan? Uit onderzoek blijkt dat een uur slaap inruilen voor een uur sporten, zorgt voor een smallere taille en meer 'goed' cholesterol in je lichaam en een lager bloedsuikerlevel. Uit een ander onderzoek blijkt dat als je minder dan zeven uur slaapt, het juist nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid als je sporten boven slapen verkiest.

Als je moet kiezen
Als Kline zelf een keuze zou moeten maken, zou hij eerder kiezen voor een half uur extra sporten in plaats van een half uur extra slapen. Máár: alleen als hij voor zijn doen al voldoende slaap zou krijgen (6 tot 8 uur) om de volgende dag door te komen.

Bron: Huffingtonpost | Beeld: Shutterstock