Placeholder

Tips om veilig de zee in te gaan

Heerlijk om met dit weer een duik in zee te nemen, maar onderschat het gevaar van sterke stroming niet. Ieder jaar verdrinken er te veel mensen in zee. Met deze tips ga je veilig de zee in.

 1. Ga naar een strand waar toezicht wordt gehouden
  Ga naar een strand waar kustwacht aanwezig is. Hangt er een rode vlag? Ga dan niet de zee in. Bekijk hier alle vlaggen en hun betekenis.
   
 2. Pas op met luchtbedden en opblaasfiguren
  Vooral als de wind van het strand richting zee waait (aflandige wind) kun je makkelijk van de kust afdrijven. Zeker met een luchtbed in zee dobberen, is dan erg gevaarlijk.
   
 3. Ga niet te diep de zee in
  Zelfs als er weinig wind is, kan er bij de bodem van de zee stroming ontstaan. Die stroming kan je meesleuren. Kun je niet zwemmen? Ga dan maar tot je knieën de zee in.
   
 4. Zwem niet alleen
  Zelfs de beste zwemmer kan in de problemen raken, bijvoorbeeld door kramp.
   
 5. Drink geen alcohol
  Alcohol en zwemmen zijn geen goede combinatie.
   
 6. Houd je kinderen in de gaten
  Een stroming bij de bodem is voor kinderen extra gevaarlijk. Zij kunnen makkelijk omver worden gegooid door een golf en meegesleurd worden. Zorg er verder voor dat je vlakbij de handdoeken een herkenningspunt aanwijst, zodat je kind(eren) de handdoek makkelijk terug kunnen vinden. Verdwalen op het strand is zo gebeurd.

Wat moet je doen als je in een stroming terecht komt?
Een van de gevaarlijkste stromingen is een mui, een stroming tussen twee zandbanken in. De stroming trekt je mee de zee in. Probeer eerst schuin uit de stroming weg te zwemmen en pas daarna naar het strand te zwemmen.

Wat als je met je luchtbed van de kust bent weggeblazen?
Probeer op zoek te gaan naar een zandbank, die kun je soms herkennen doordat er golven op stukslaan. Op een zandbank kun je uitrusten. Door te zwaaien kun je de aandacht van de kustwacht trekken.

Algemene tips voor als je in de problemen raakt

 • Blijf rustig! Door rustig te zwemmen, spaar je krachten en houd je het langer vol.
 • Zwaai om de aandacht van de kustwacht te trekken en roep om hulp.
 • Verzet je niet tegen de stroming, maar laat je meevoeren.
 • Zwem links of rechts schuin de stroming uit en zwem zodra de stroming minder wordt pas richting het strand.

Weet jij hoe het eruitziet als iemand verdrinkt?
We kunnen alvast vertellen: het gaat niet zoals op televisie. Zie je iemand in de problemen, schakel dan meteen iemand van de reddingsbrigade in.

Bron: Reddingsbrigade | Beeld: Shutterstock