Placeholder

Tip van Marianne Timmer: Hoe moet je pieken?

Santé is medesubsponsor van Team Continu: het schaatsteam onder leiding van Marianne Timmer. Marianne deelt iedere dag een tip om fit te blijven met Santé. Vandaag vertelt Marianne meer over maximaal presteren op het juiste moment.

Marianne: 'Een van de belangrijkste eigenschappen die een topsporter moet hebben, is de gave om te pieken: om op het juiste moment maximaal te presteren. Het is mij meerdere malen in mijn carrière gelukt. Mensen vragen me geregeld hoe ik het doe, dat pieken. Het is moeilijk daar een goed antwoord op te geven, omdat veel van binnenuit komt en moeilijk te definiëren valt.

Wel is het zo dat ik in de aanloop naar een belangrijk toernooi steeds doelgerichter word. Alle randzaken die me energie kosten, daar trek ik dan tijdelijk een streep doorheen, inclusief sociale bezigheden. Dat klinkt egoïstisch, maar dat moet je als topsporter soms ook zijn.

De kunst van het pieken is vaak ook de kunst van het laten. Zelfdiscipline is daarbij het toverwoord. Niet alleen voor topsporters is zelfdiscipline van groot belang, maar voor iedereen die een bepaald doel nastreeft. Iemand die wil afvallen, zal ook sterk in de schoenen moeten staan en zaken moeten schrappen. Geen appeltaart met slagroom meer of een patatje met. Jezelf dingen ontzeggen is niet altijd even leuk, maar wel noodzakelijk om je doel te bereiken.

Bij mij helpt het vaak om me voortdurend te realiseren hoe graag ik iets wil. En ik ben ervan overtuigd dat als je echt ergens volledig voor gaat, dat er dan heel veel mogelijk is.'

Tip gemist? Lees alle tips van Marianne Timmer terug.

Bron: Leef je fit – Marianne Timmer