Placeholder

Get in shape: let op de glycemische index

Wil je afvallen? Grijp dan naar Santé’s aprilnummer. Ons Get in shape-voorjaarsplan staat boordevol tips om jezelf in vorm te krijgen voor de zomer. Speciaal voor Sante.nl een extra tip: let op de glycemische index.

Het GI-dieet
Heb je geen zin om koolhydraten volledig te bannen of de hele dag calorieën te tellen? Dan is het glycemische index-dieet (GI-dieet) misschien iets voor jou. Dit dieet is ontworpen voor diabetespatiënten om hun suikerspiegel op peil te houden, maar blijkt ook een goede richtlijn voor gezonde mensen die willen afvallen.

Hoe werkt het?
Het idee achter dit dieet is dat er langzame en snelle koolhydraten zijn. Langzame koolhydraten (zoals in peulvruchten, fruit, volkorenpasta) hebben een glycemische waarde van onder de 50. Dit betekent dat ze je langer een verzadigd gevoel geven en je suikerspiegel laag houden. Snelle koolhydraten (zoals in chips, cake, patat) hebben een hoge glycemische waarde (>70) en zorgen voor een glucosepiek in je bloed. Natuurlijk zijn er ook veel producten die daartussenin vallen, met een GI tussen de 50 en 70 (zoals brood, rijst, pasta). Deze mag je af en toe nemen.

Pros en cons
Voordeel van dit dieet: je hoeft niet apart te koken, of calorieën te tellen. Nadeel van dit dieet: je moet je de GI-waarde van verschillende producten kennen en een lijst in de keuken hangen.

5 tips om het simpel te houden
Houd je het liever simpel? Volg dan deze 5 eenvoudige regels:
–    Eet havermout als ontbijt.
–    Eet zoveel mogelijk volkoren producten.
–    Eet groenten en fruit als snacks.
–    Neem als lunch regelmatig salades met een azijndressing. Het zuur verlaagt de glycemische waarde van de ingrediënten.
–    Drink veel vocht, bij voorkeur water.

Lees het hele voorjaars feelgoodplan in het aprilnummer van Santé vanaf pagina 56. Met onder andere een handig 10-stappenplan en een weekmenu.

Tekst: Esma Linneman | Beeld: Shutterstock