Conditie Uit Vorm Raken

Hoe lang duurt het voordat je uit vorm raakt?

Drie dagen niet sporten, verandert in een week niet sporten en opeens is je laatste training bijna twee weken geleden. Kun je zo snel al uit vorm raken?

Rustdagen zijn goed voor je lichaam

Je hoeft echt niet iedere dag te sporten. Rustdagen zijn juist goed voor je lichaam, zeker als je een zware training hebt gevolgd, hebben je spieren tijd nodig om zich te herstellen.

Lees ook:Waarom trainingen variëren goed is voor je lichaam

Als je vaak sport

Als je al een tijd lang vaak sport, kan je lichaam na een periode van rust makkelijker terug op het oude niveau komen. Het gaat dan ongeveer om een jaar lang meerdere keren per week sporten. Je spieren hebben dan een zogenaamd ‘spiergeheugen’. Na ongeveer 2,5 week niet sporten, verlies je spierkracht. Je conditie voor cardio neemt sneller af. Volgens een studie zou je al na 12 dagen al zeven procent minder enzymen in je bloed hebben die in verband worden gebracht met duurtraining.

Sporten gezond sante

Als je nog niet zo lang sport

Sport je nog niet zo lang, dan is het anders. Je verliest sneller je kracht, maar in de meeste gevallen ben je zelfs na een paar maanden nog sterker dan voordat je begon met sporten. Je uithoudingsvermogen voor cardio verlies je sneller.

Andere factoren

Hoe ouder je wordt, hoe sneller je uit vorm raakt. Daarnaast speelt je gezondheid een rol, net zoals het niveau waar je op sport. Het is ook afhankelijk van waarom je niet sport. Als je ziek bent, verlies je sneller je opgebouwde kracht. Als je niet ziek bent en toch af en toe beweegt, kan het zomaar vijf weken duren voor je iets merkt.

H&m Sportleggings Waarom H&M sportleggings ideaal zijn Hoe strak hoort een sportlegging te zitten? Wat voor ondergoed onder sportlegging? Hoe draag je een sportlegging. Wandelsite

Lees ook: 3x het nut van eiwitten na sporten

Tip van de redactie

De Fitbit Versa voorziet je van gepersonaliseerde inzichten welke je helpen om jouw doelen te bereiken. Met je work-out om je pols kan je snel van start. Ben je meer een renner of fietser dan geeft de GPS tracker je inzicht in afgelegde kilometers en bijbehorende tijden. En ga je naar bed, ook dan gaat de watch met je mee. De Fitbit Versa volgt automatisch de tijd die je doorbrengt in lichte, diepe en REM-slaapstadia en helpt je hiermee om de kwaliteit van slapen te verhogen. En dit is nog maar een fractie van wat deze Fitbit allemaal kan… Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Fitbit Versa

Fitbit Versa

Smartwatch dames - Peach

Tekst Santé Beeld Gettyimages

Gerelateerde artikelen