4 oktober (eet geen) dierendag
1 oktober 2024
Vrijdag 4 oktober is het niet alleen Dierendag, maar is deze dag ook uitgeroepen tot Eet geen dierendag. Daarom hebben we voor deze vega-vrijdag een heerlijke, diervriendelijke borrelplank samengesteld.
Eet geen dierendag klinkt eigenlijk beter dan dierendag, toch? Want waarom zou je op deze dag je hond of kat of konijn in het zonnetje zetten en ondertussen een stukje koe eten?
Borrelplank op eet geen dierendag
Deze borrelplank van JoorKitchen bevat een combinatie van herfstige smaken, verrijkt door de smaakvolle rozemarijn. Je vindt deze groene smaakmaker terug in de kruidenboter, de black ginger en eventueel kun je ‘m ook toevoegen aan de gebakken champignons. Samen met Franse kaas en de VEGA bitterbal van Kwekkeboom Oven & Airfryer geniet je van een luxe vegetarische borrelplank!
Ingrediënten
Voor de bitterballen
- 1 verpakking Kwekkeboom Oven & Airfryer VEGA bitterballen
- mosterd
Voor de kruidenboter
- 150 gram kruidenboter
- 2 takjes verse rozemarijn
- 1 teentje knoflook
- afbakbrood
- peper en zout
Voor de knoflookchampignons
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 teentje knoflook
- verse peterselie
- peper en zout
Extra
- 1 portie kaashapjes met honing en koffiepoeder
- 1 espresso per persoon
- ginger ale
- rozemarijn
Bereiding
Voor de kruidenboter
- Laat de kruidenboter op kamertemperatuur komen.
- Pers of snijd het teentje knoflook klein.
- Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en snijd ze zo klein mogelijk.
- Meng dan de zachte roomboter met de rozemarijn en de knoflook en breng op smaak met flink wat peper en zout.
- Zet tot gebruik in de koelkast.
- Snijd het brood in stukjes en bak het eerst af indien nodig.Voor de kaas met honing en espresso
- Snijd de kaas in blokjes en doe de honing en espresso ieder in een apart kommetje.
- Zet weg tot gebruik.
Voor de black ginger
- Zet voor iedere persoon aan tafel 1 espresso en laat afkoelen.
Als je de borrelplank serveert, schenk je de glazen in met ginger ale, voeg je een takje rozemarijn toe en schenk je vervolgens 1 espresso per persoon in het glas.
Voor de bitterballen
- Bereid de bitterballen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Zorg dat je de bitterballen afbakt kort voordat je de borrelplank gaat serveren, dan zijn de bitterballen het lekkerst.
- Nog een tip: laat ze na het bakken in de oven nog 2 minuten liggen buiten de oven, dan zijn ze daarna op hun best!
Voor de champignons
- Snijd de kastanjechampignons met steel in kwarten.
- Verwarm een koekenpan met olie op middelhoog vuur en bak de champignons in 6-7 minuten goudbruin en gaar.
- Voeg 1 minuut voor het eind van de baktijd het fijngesneden of geperste knoflookteentje toe.
- Breng de champignons op smaak met peper en zout en bestrooi ze met verse peterselie.
Serveer je luxe vegetarische borrelplank op een mooie plank of op een mooi bord.
Lees ook: Melanie Martinez open over haar mentale gezondheid