gezondheidsverzekering

Nieuwe zorgverzekering? Met deze tips bespaar je veel geld

Veel mensen hebben hun zorgverzekering ooit goed geregeld en stappen daarna niet meer over. Zonde, want je kunt veel geld besparen door kritisch naar je nieuwe verzekering te kijken. Verzekeraars veranderen niet alleen hun tarieven, maar ook hun dekkingen.

1. VERZEKER JE NIET TEGEN ALLES

Kijk kritisch naar je aanvullende verzekeringen. Heb je echt wel elk jaar een nieuwe bril nodig? Kun je niet elke maand wat geld opzij leggen voor als je wel naar de fysio moet? Bestudeer ook goed de aanvullende verzekeringen. Zijn je tandartsbezoeken kort en ga je juist vaak naar de mondhygiënist, kies dan voor een vergoeding van 75% van tandartskosten, maar 100% bij de mondhygiënist. Heeft je kind een beugel nodig? Sommige verzekeringen vergoeden maximaal 2000 euro voor de hele behandeling, anderen 500 euro per jaar zo lang de behandeling duurt. Wees dus kritisch over wat jij nodig hebt.

2. KIES EEN HOOG EIGEN RISICO

Iedereen in Nederland heeft verplicht een eigen risico van € 385,- Bezoeken aan de huisarts gaan niet af van je eigen risico, maar een bezoek een ziekenhuis of specialist wel. Vraag jezelf goed af of je dat geld kunt missen als je komend jaar naar een specialist moet. Begin met het aanleggen van een spaarpotje, als dat lukt. En heb je dat geld nu al? Kies dan voor het maximale eigen risico van € 885,-. Zo kun je meer dan 200 euro per jaar besparen. En zet dat geld dan opzij. Kun je dat geld echt niet opzij zetten of missen? Kies dan voor een lager eigen risico.

3. BETAAL JE JAARPREMIE IN EEN KEER

Je kunt er voor kiezen om je premie in een jaar vooruit te betalen. Ook in dat geval moet je het geld natuurlijk wel beschikbaar hebben. Maar het kan je wel wat geld besparen, al is dat niet veel meer dan 1 procent.

4. VERGELIJK

Met alleen een basisverzekering met een eigen risico van € 385,- verschilt de premie € 33,55 per maand tussen de duurste en de goedkoopste verzekeraar. Het kan dus echt verschil maken welke verzekeraar je kiest.

5. SLUIT JE POLIS NIET MET JE PARTNER AF

De meeste verzekeraars geven geen familiekorting. Het heeft dus geen zin om samen met je partner een verzekering af te sluiten. Kijk wat iedere nodig heeft en kies je eigen verzekeraar en eventuele aanvullende verzekeringen. Gata je partner vaak naar de tandarts en nooit naar de fysio, en is dat bij jou andersom, dan kun je veel geld besparen door apart voor extra dekkingen te kiezen.

6. BEPERKTE KEUZE SCHEELT GELD

Kies voor een verzekeraar die niet met alle zorgverleners een contract heeft. Dat is heel duur en in jouw geval misschien helemaal niet nodig. Hoe minder contracten een zorgverzekeraar heeft afgesloten, hoe goedkoper de polis. Sommige verzekeraars hebben wel met alle ziekenhuizen een contract, maar niet met alle diëtisten of fysiotherapeuten. Als je daar geen gebruik van maakt, kun je daarop besparen.

Bron: Financequeen.nl/Sabine Samsom, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Apple Watch 1
Shop