Manbrain2100x1440

Jordi (25) gaat viral met zijn scriptie over mentale gezondheid bij mannen

Jordi onderzoekt hoe mannelijke studenten gemotiveerd kunnen worden om hulp te zoeken bij mentale problemen en krijgt veel dankbare reacties.

Toen psychologiestudent Jordi Frederiks een enquête voor zijn scriptie deelde op social media, had hij niet verwacht dat hij viral zou gaan. Voor zijn opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam onderzoekt hij hoe je mannelijke studenten kunt motiveren om hulp te zoeken bij mentale problemen. “Er rust onder veel mannen nog een taboe op praten over mentale gezondheid, terwijl cijfers wel degelijk aantonen dat het een groot probleem is. Zo is het aantal suïcides onder jongvolwassenen het afgelopen jaar toegenomen, en overlijden in Nederland twee keer zoveel mannen aan zelfdoding als vrouwen”, zegt hij tegen het AD.

Mentale gezondheid van mannen

Journalist Tim Hofman deelde zijn oproep op Instagram en ook andere media pikten het op, waarna Jordi op radiozender FunX over zijn scriptie mocht vertellen. Jordi laat weten dat hij dankbare reacties ontvangt van mannen die blij zijn dat er aandacht is voor het thema. Hij weet zelf maar al te goed hoe het is om te kampen met mentale klachten en vond het zelf moeilijk om hulp te zoeken tijdens zijn depressie in zijn eerste studiejaar. Volgens Jordi weerhoud het traditionele beeld van mannelijkheid, dat vaak ‘stoer’ en ‘sterk’ is, mannen ervan zich kwetsbaar op te stellen. Hij vindt het daarom belangrijk dat mannen gemotiveerd worden naar therapie te gaan. “Op de eerste plaats natuurlijk vanwege het welzijn van mannen. Door van alles op te kroppen, ontstaan er alleen maar meer problemen, zoals geweld naar anderen of zichzelf. Met alle gevolgen van dien.”

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop