Israël erkent fibromyalgie officieel als ziekte

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid en ook wel stemmingswisselingen. Israël is het eerste land dat fibromyalgie als officiële ziekte erkent.

In Nederland hebben ongeveer 340.000 mensen fibromyalgie. Toch is de aandoening hier nog niet als officiële ziekte erkend. Israël heeft dat als eerste land ter wereld wel gedaan, zo werd deze week bekend.

Mensen met de ziekte worden binnen enkele weken erkend als gehandicapt en kunnen aanspraak maken op tot 40% van een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering, zei minister van Welzijn en Sociale Zaken Meir Cohen dinsdag.

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door chronische, gegeneraliseerde pijn en, in sommige gevallen, fysieke uitputting, cognitieve problemen en het gevoel dat slaap de vermoeidheid niet verlicht.”De reden dat er nog steeds geen algemene erkenning van de ziekte is, is omdat veel artsen over de hele wereld denken dat het een mentale handicap is”, aldus het instituut in een rapport.

“Deze doorbraak is ook belangrijk omdat het duidelijk maakt dat wat ze hebben echt is, omdat mensen er vaak aan twijfelen omdat de symptomen niet worden gezien in bloedonderzoeken en scans.”

Bron: The Times of Israel, 27/10/2021, Beeld: Getty Images

Patiëntenvereniging fibromyalgie

Klik hier
San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen